Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ «ΜΗΤΕΡΑ» ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΥΠΟΛΕΙΣ
Υποστελέχωση και «ευελιξία» σε βάρος των παιδιών και των εργαζομένων

Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» και τις Παιδουπόλεις. Χτες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου ορίστηκε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό, Θεανώ Φωτίου, για μεθαύριο, Παρασκευή.

Οι αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις πάρθηκαν στη Γενική Συνέλευση που έκαναν οι εργαζόμενοι πριν από λίγες μέρες, μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό, των οποίων ένα ελάχιστο μέρος καλύπτεται για ένα - δύο χρόνια με συμβασιούχους, που πρόκειται να απολυθούν διαδοχικά το επόμενο διάστημα. Οπως επισήμαναν, οι επικουρικοί εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ πρόκειται να απολυθούν διαδοχικά από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Ενδεικτικά της υποστελέχωσης είναι τα στοιχεία που έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι. Μεταξύ άλλων: Εδώ και πέντε χρόνια μία παιδίατρος καλείται να καλύψει τις ανάγκες 80 παιδιών, ενώ θα έπρεπε να είναι 4. Μία νηπιοβρεφοκόμος αντιστοιχεί στη βάρδια με 13 βρέφη, ενώ προβλέπεται μία ανά τρία βρέφη. Στην κοινωνική υπηρεσία αντί για 20 κοινωνικούς λειτουργούς υπάρχουν μόνο 6. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι είναι αναγκασμένοι να κάνουν διπλοβάρδιες για να καλύψουν όπως όπως τα κενά και συγχρόνως τους οφείλονται πάνω από 200 ρεπό. Τα παραπάνω διαμορφώνουν επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλεια των παιδιών, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξή τους.

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαιτήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι επικουρικοί να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις», τόνισε η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Κέντρου Βρεφών «Μητέρα» κι εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής.

«Η κατάσταση που υπάρχει στον τομέα της Πρόνοιας έχει βάθος και σε χρόνο και σ' ευθύνες. Γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια και από τη σημερινή κυβέρνηση - κατ' αναλογία της στρατηγικής της ΕΕ - να παρουσιαστεί το ζήτημα της προστασίας του παιδιού όχι ως ευθύνη του κράτους, αλλά ως ατομική ευθύνη των γονιών, των υποψήφιων θετών γονιών, ακόμα και των ίδιων των παιδιών. Απαιτούνται ολοκληρωμένες κι εξειδικευμένες δομές με όλο το απαραίτητο μόνιμο κι εξειδικευμένο προσωπικό, για την προστασία του παιδιού. Το κράτος πρέπει να έχει την πλήρη κι αποκλειστική ευθύνη. Ειδικά για το απροστάτευτο παιδί, το παιδί χωρίς οικογένεια, απαιτείται η συγκρότηση Ενιαίου Πανελλαδικού Φορέα με αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία των κρατικών μονάδων φιλοξενίας των παιδιών», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ.

Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε η Θεοδώρα Χάλαρη, εκ μέρους της ΟΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ