Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Μαζικό αγωνιστικό βήμα στη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Χιλιάδες διαδηλωτές, με τη συμμετοχή τους στις χτεσινές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Πειραιά και άλλες πόλεις, έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα ενίσχυσης της μάχης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που δίνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία μέχρι τη Βουλή, με τη συμμετοχή σωματείων, Ομοσπονδιών, εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς.

«Συμβάσεις κλαδικές - αυξήσεις των μισθών, είναι η απαίτηση των εργατών», διαδήλωσαν με τα πανό και τις πικέτες των σωματείων τους οι εργαζόμενοι. «Εργάτη μη μειώνεις τις απαιτήσεις, στους ταξικούς αγώνες για νέες κατακτήσεις», ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν στους συναδέλφους τους, ενόψει της συνέχειας και κλιμάκωσης της μάχης για τις Συμβάσεις.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με τα δικά τους μπλοκ φοιτητικοί σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Οι ομιλίες στη συγκέντρωση στην Ομόνοια έγιναν από εκπροσώπους κλάδων που πραγματοποίησαν και πραγματοποιούν αυτές τις μέρες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Συγκεκριμένα, μίλησαν ο Γιάννης Αναγνώστου, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο Δημήτρης Αντωνιάδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, και ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.


Από το βήμα της συγκέντρωσης τα σωματεία αναφέρθηκαν και στο νέο ναυάγιο στο Αγαθονήσι, που ανέβασε τον αριθμό των προσφύγων που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο, καλώντας τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την οργή τους σε αγώνα ενάντια στην πολιτική που ευθύνεται για τους πολέμους και τον ξεριζωμό.

Στην πορεία που ακολούθησε, όταν η κεφαλή έφτασε έξω από το υπουργείο Εργασίας, η πορεία σταμάτησε για να καταγγείλει την κοροϊδία που σερβίρει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους για τον «μεταμνημονιακό παράδεισο» και το «τέλος των μνημονίων». Αν υπουργείο και κυβέρνηση ήθελαν να επαναφέρουν τις Συλλογικές Συμβάσεις, δεν θα είχαν παρά να ξεθάψουν από τα συρτάρια τους και να φέρουν για συζήτηση στη Βουλή την πρόταση που έχουν καταθέσει εδώ και τόσο καιρό 536 συνδικαλιστικές οργανώσεις, ξεκαθάρισαν τα σωματεία.

Δυναμικό συλλαλητήριο στον Πειραιά

Πλήθος εργαζομένων με κεντρικό σύνθημα «Αγώνας για τους μισθούς μας, τα δικαιώματά μας! Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!» συμμετείχε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους σωματεία του Πειραιά, τα οποία το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησαν συνελεύσεις και συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης. Ανάμεσά τους τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού και Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, όπου ήδη έχει αναπτυχθεί δράση για την υπογραφή ΣΣΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων, λίγες μέρες μετά την απεργία του κλάδου, όπου στον Πειραιά νέκρωσε κάθε εργοτάξιο.


Το συλλαλητήριο είχε αφετηρία την πλατεία Καραϊσκάκη στο λιμάνι του Πειραιά. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Ακη Αντωνίου, πρόεδρο του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας. Στο χαιρετισμό του στάθηκε στη δράση του σωματείου λίγο καιρό μετά την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης με την εργοδοτική ένωση, έπειτα από την πίεση που άσκησαν οι εργαζόμενοι με πολύμηνους και πολύμορφους αγώνες. Ο αγώνας συνεχίζεται, πλέον οι εργαζόμενοι παλεύουν για την εφαρμογή της.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ενώ ακολούθησε μαχητική πορεία μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, εκεί όπου οι διαδηλωτές απομάκρυναν τους σιδερένιους φράκτες που έχουν τοποθετηθεί από την COSCO ανάμεσα από τις πύλες Ε2 και Ε4, με σκοπό ουσιαστικά να γίνει απροσπέλαστο το λιμάνι, γεγονός που κατήγγειλαν οι διαδηλωτές.

Μπροστά στην διαδήλωση ξεχώριζαν τα πανό των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, ενώ ακολουθούσαν τα υπόλοιπα συνδικάτα, σωματεία, καθώς και οι Λαϊκές Επιτροπές από τις γειτονιές του Πειραιά.

Στο τέλος του συλλαλητηρίου, στους εργαζόμενους απευθύνθηκε ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας για τις ΣΣΕ συνεχίζεται.

Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις


Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στην Ελευσίνα, έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων Ελευσίνας. Χαιρετισμό έκανε ο Κώστας Αγριγιάννης, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Τουτουζάκης, πρόεδρος του ΔΣ του παραρτήματος Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης και μοίρασμα υλικού.

Στον Βόλο, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πανεπιστημίου. Μίλησε ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ, και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν ακόμα στην Αλεξανδρούπολη, με συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο και ομιλία από τον Διονύση Κλάδη, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», καθώς και στην Ξάνθη, με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και ομιλία από την Γιώτα Ρόιδου, πρόεδρο της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης. Και στις δύο πόλεις ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

Οι συγκεντρώσεις σε πόλεις συνεχίζονται με το εξής πρόγραμμα:

-- Στη Θεσσαλία, σήμερα Τετάρτη θα γίνουν συλλαλητήρια σε τρεις πόλεις: Στη Λάρισα στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Στα Τρίκαλα στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στην Καρδίτσα στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.


-- Ακολουθούν οι συγκεντρώσεις στην Κοζάνη στις 22/3, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στην Πάτρα στις 29/3, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, και στα Γιάννενα στις 29/3, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στη Θεσσαλονίκη, τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήριο στις 28/3, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης), με αφορμή την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης στην Κεντρική Μακεδονία.


Στην μαχητική πορεία μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, οι διαδηλωτές ξήλωσαν τους σιδερένιους φράκτες που έχει τοποθετήσει η COSCO
Στην μαχητική πορεία μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, οι διαδηλωτές ξήλωσαν τους σιδερένιους φράκτες που έχει τοποθετήσει η COSCO

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ