Παρασκευή 30 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Με απεργία απαίτησαν την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς

«ΕΒΓΑ»
«ΕΒΓΑ»
Με πορεία στο κέντρο της Αθήνας, η οποία κατέληξε στα γραφεία του ΣΕΒ, κορυφώθηκε χτες το απόγευμα η 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, με αιχμή το αίτημα για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), με αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση και ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η απεργιακή μάχη ξεκίνησε από το βράδυ της Τετάρτης με την περιφρούρηση της κινητοποίησης σε μια σειρά χώρων δουλειάς. Συνεχίστηκε με εξορμήσεις, παρεμβάσεις και πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να πάρουν θέση στον αγώνα για τις Συμβάσεις, ενώ στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκαν και απεργιακές συγκεντρώσεις.

Την αλληλεγγύη τους στην κινητοποίηση εξέφρασαν με μηνύματά τους η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις FNAF (Γαλλία), USB (Ιταλία), Zhanartu (Καζακστάν), CTP (Κονγκό), PLF (Πακιστάν).

Στην Αττική

Στην Αττική, οργανώθηκαν απεργιακές περιφρουρήσεις στα εργοστάσια της «ΕΒΓΑ», της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας» και της «TASTY», στα οποία η απεργία άγγιξε καθολικά ποσοστά, στη «ΦΑΓΕ», όπου καταγράφηκαν μεγάλα ποσοστά συμμετοχής, καθώς και σε άλλους χώρους.

Η απεργιακή συγκέντρωση ξεκίνησε το απόγευμα από την Ομόνοια, πέρασε από το υπουργείο Εργασίας και κατέληξε στα γραφεία του ΣΕΒ, στην είσοδο των οποίων είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
«Κανείς συμβιβασμός με τις περικοπές - Αυξήσεις στους μισθούς, Συμβάσεις κλαδικές», ήταν το σύνθημα στο πανό της Ομοσπονδίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε επίσης ο Σπουδαστικός Σύλλογος Σχολής Τεχνολογίας, Τροφίμων και Διατροφής (ΣΤΕΤΡΟΔ) ΤΕΙ Αθήνας.

«Με τη σημερινή απεργία και κινητοποίηση κάνουμε σαφές στον ΣΕΒ, στην κυβέρνηση ότι δεν αποδεχόμαστε την επίθεση που έχουν εξαπολύσει στα εργασιακά δικαιώματά μας», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην Ομόνοια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μανώλης Καραντούσας. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της εργοδοσίας να υπονομεύσει την κινητοποίηση, με προσπάθεια παρεμπόδισης της εισόδου συνδικαλιστών σε χώρους δουλειάς, με την προσπάθεια να προσθέσει επιπλέον μέρες παραγωγής, όπως επιχείρησε, χωρίς να το καταφέρει, στην «ΕΒΓΑ», με ιδεολογήματα ότι οι επιχειρήσεις «δεν μπορούν» να δώσουν αυξήσεις. Επισήμανε ακόμη ότι σε αυτήν την προσπάθεια είχε πρόθυμους συμμάχους τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, από τη ΓΣΕΕ μέχρι τις πλειοψηφίες των διοικήσεων σε μια σειρά από σωματεία του κλάδου.

«Το επόμενο διάστημα θα "οργώσουμε" τους τόπους δουλειάς και τα εργοστάσια, αξιοποιώντας όλες τις μορφές και τρόπους ώστε να μπουν περισσότερες νέες δυνάμεις και σωματεία στη μάχη για την υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ, για να σπάσουν ο φόβος, η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία και η τρομοκρατία», τόνισε.

«Αθηναϊκή Ζυθοποιία»
«Αθηναϊκή Ζυθοποιία»
Την ίδια διαβεβαίωση έδωσαν έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, σε σύντομους χαιρετισμούς τους, ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, και ο Βασίλης Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία».

Σε Βοιωτία και Εύβοια

Από το βράδυ της Τετάρτης ξεκίνησε η απεργιακή μάχη στο εργοστάσιο της «Coca - Cola» στο Σχηματάρι, ενώ η περιφρούρηση συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης. Η καθολική συμμετοχή στην απεργία στον συγκεκριμένο χώρο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η εργοδοσία της «Coca - Cola» έχει κομβικό ρόλο στη διαπραγμάτευση για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στα αναψυκτικά και τα εμφιαλωμένα ποτά. Με τη συμμετοχή τους οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τη συμφωνία τους στην ανάγκη για αυξήσεις στους μισθούς και κατάργηση του διαχωρισμού σε «παλιούς» και «νέους», ενώ η επιτυχία της απεργίας έδωσε απάντηση και στην πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου που είχε διαφωνήσει με την κινητοποίηση.

Ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 80% άγγιξε η απεργία στην επιχείρηση «Vitis Grapes» («Σκουλούδης»), ενώ σημαντικά ποσοστά καταγράφηκαν και σε άλλους χώρους, όπως σε «Νηρέα», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», «Κελαϊδίτης ΑΕ».

«Coca - Cola» - Σχηματάρι
«Coca - Cola» - Σχηματάρι
Παράλληλα, δεν έλειψαν οι προσπάθειες της εργοδοσίας να «σπάσει» ή να υπονομεύσει την απεργία. Στις εγκαταστάσεις του «Νηρέα» στην Καστέλα επιστρατεύτηκε στέλεχος της επιχείρησης από την Αθήνα για να βάλει τους εργαζόμενους για δουλειά, ενώ παράλληλα στο χώρο βρέθηκαν και πάλι αστυνομικές δυνάμεις που κάλεσε η εργοδοσία. Στην πτηνοτροφική επιχείρηση «Κελαϊδίτης ΕΠΕ» η εργοδοσία μετέφερε τη μέρα σφαγής από την Πέμπτη στην Τετάρτη, αλλάζοντας παράλληλα τα προγραμματισμένα για προχτές ρεπό των εργαζομένων. Παρ' όλα αυτά σημαντικός αριθμός εργαζομένων αρνήθηκαν την αλλαγή αυτή και δήλωσαν χτες απεργοί.

Σε άλλες πόλεις

Στο εργοστάσιο της «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Μύθος» στη Θεσσαλονίκη έγινε η απεργιακή συγκέντρωση του Σωματείου Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας. Η συμμετοχή των εργατών του εργοστασίου στην απεργία ήταν καθολική, ενώ μαζί τους βρέθηκαν και απεργοί από την ΠΕΛΟΠΑΚ, όπου το πρωί βρέθηκε κλιμάκιο του σωματείου. Καθολική ήταν η συμμετοχή και των εργαζομένων στη «ΔΕΛΤΑ» («Vivartia») στο Πλατύ Ημαθίας, όπου για σήμερα έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας κόντρα στα εργοδοτικά σχέδια για εργολαβοποίηση τμημάτων.

Στα Τρίκαλα, η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων (μέλους της ΟΓΕ), ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Λιατίφη, πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα. Οσον αφορά τη συμμετοχή στην απεργία, αυξημένα ποσοστά, γύρω στο 60%, καταγράφηκαν στα εργοστάσια «ΦΑΓΕ» και «ΤΡΙΚΚΗ».

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Στην Κρήτη, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου βρέθηκε το πρωί έξω από εργοστάσια του κλάδου. Πραγματοποίησε συγκέντρωση στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου και μηχανοκίνητη πορεία, η οποία με στάσεις σε διάφορες επιχειρήσεις ενημέρωνε τους εργαζόμενους για την ανάγκη να υπογραφεί κλαδική Σύμβαση. Η συγκέντρωση κατέληξε στα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, όπου κατατέθηκε υπόμνημα με το αίτημα για υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ.

Παρέμβαση στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο «ΒΙΚΗ» στην Αρτα έγινε χτες το πρωί από το Εργατικό Κέντρο και το κλαδικό σωματείο της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ