Τετάρτη 4 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Ενημερώσεις και δηλώσεις ενόψει νέας συνάντησης

Στις 12 Απρίλη προγραμματίζεται να γίνει η νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σε μια προσπάθεια το παζάρι μεταξύ των δύο κυβερνήσεων να καταλήξει σε ένα συμβιβασμό για την ονομασία της γειτονικής χώρας ώστε να ξεκλειδώσουν η ένταξή της στο ΝΑΤΟ αλλά και ευρύτερα ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για τα Δυτικά Βαλκάνια. Οπως αναφέρουν, εξάλλου, σκοπιανά ΜΜΕ, ακολούθως, και αν υπάρχει κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, θα «αναλάβουν» οι ίδιοι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, χτες στην Αθήνα, ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, συνέχισε τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο θέμα, προχωρώντας σε συναντήσεις με την Φ. Γεννηματά και τον Β. Λεβέντη, ενώ επίκειται και συνάντηση με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο. Σημειωτέον, από πλευράς Κινήματος Αλλαγής διαχέεται ότι θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα στη Βουλή, όταν φέρει εκεί το θέμα η κυβέρνηση, με βάση τη θέση του για σύνθετη ονομασία «erga omnes» (έναντι όλων) και με «νομικές δεσμεύσεις» για την απάλειψη του αλυτρωτισμού.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha», δήλωσε «σταθερά συγκρατημένα αισιόδοξος», καθώς «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας αλλά από την άλλη δεν έχουμε με κανέναν τρόπο την συμφωνία στο τσεπάκι μας γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες από την άλλη πλευρά. Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους και για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει οι υποχωρήσεις να γίνουν κυρίως από κει γιατί εμείς τις έχουμε ήδη κάνει».

Στα, δε, Σκόπια και καθώς ο σχεδιασμός, γενικά, που προωθείται, είναι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη να λάβουν πρόσκληση ένταξης στη λυκοσυμμαχία, σε αντιπαράθεση με σχεδιασμούς της Ρωσίας για την ευρύτερη περιοχή, ο λεγόμενος εθνικός συντονιστής για τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με το ΝΑΤΟ, Μ. Πενταρόφσκι, είπε χτες πως το ερώτημα δεν είναι αν η χώρα του έχει εναλλακτικές απέναντι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά αν αυτές οι εναλλακτικές έχουν «αρκετή» ποιότητα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ