Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ρεσιτάλ αντικομμουνισμού και διαστρέβλωσης
  • Ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακάλυψε «κομμουνιστικό δάκτυλο» πίσω από τις κινητοποιήσεις κατοίκων στη Μαυροπηγή Κοζάνης και κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι είναι «εχθρός της δουλιάς και των εργαζομένων»
  • Α. Τζέκης: Στρέφεστε ενάντια στον «εχθρό - λαό»

Σε ένα ρεσιτάλ αντικομμουνισμού και γκαιμπελισμού προχώρησε χτες στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη βάρβαρη αστυνομική επίθεση κατά των κατοίκων της Μαυροπηγής Κοζάνης την περασμένη βδομάδα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης καταγγέλλοντας ότι τα ΜΑΤ επιτέθηκαν ενάντια στον «εχθρό-λαό» που ήταν γυναίκες, παιδιά, συνταξιούχοι, κάτοικοι της περιοχής, που ζητούσαν από τη ΔΕΗ να δεσμευτεί (ενόψει διάνοιξης ορυχείου κοντά στο χωριό) ότι θα αναλάβει το κόστος μετεγκατάστασης του οικισμού και θα επιλύσει το πρόβλημα της εργασίας των κατοίκων.

Ο υπουργός, προσβάλλοντας βάναυσα τους χτυπημένους κατοίκους, ανακάλυψε «κομμουνιστικό δάκτυλο» πίσω από την κινητοποίηση και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι οι κάτοικοι ήταν οι επιτιθέμενοι. Είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ δε γνωρίζω ποιοι βάζουν τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους σε τέτοιες πορείες διαμαρτυρίας. Και δε γνωρίζω ποιοι εξοπλίζουν με τεράστια καδρόνια τους ειρηνικούς κατοίκους τους οποίους επικαλείστε». Και συνέχισε το παραλήρημά του: «Λυπάμαι που καθοδηγείτε και αναγνωρίζετε όλες αυτές τις δήθεν διαμαρτυρίες κατοίκων ή μη κατοίκων, γιατί είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμο πόσοι από αυτούς είναι πραγματικοί κάτοικοι»!

Ο Ν. Χριστοδουλάκης, παρά τα όσα είδαν όλοι στις τηλεοπτικές οθόνες, ισχυρίστηκε ότι οι «βιαιοπραγίες» που έγιναν «οφείλονταν σε ορισμένους κατοίκους ή μη κατοίκους που παρευρίσκονταν εκεί. Δε χτυπούν οι αστυνομικοί τους πολίτες, αλλά ορισμένοι συγκεντρωμένοι και μονίμως διαμαρτυρόμενοι, οι οποίοι θέλουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη, την απασχόληση, αυτοί χτυπούν τους αστυνομικούς». Για να στηρίξει μάλιστα αυτήν την εξόφθαλμη συκοφαντία επικαλέστηκε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, σε ρεπορτάζ για το βάρβαρο χτύπημα, λέγοντας ότι στη φωτογραφία «αυτοί οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με τεράστια καδρόνια και χτυπούν τους αστυνομικούς, είναι κάτοικοι».

Μετά από αυτά δεν ήταν δυνατόν φυσικά να σταματήσει τις συκοφαντίες και έτσι έφτασε στο σημείο να πει, απευθυνόμενος στο βουλευτή του ΚΚΕ που έκανε την Ερώτηση, πως «με λύπη διαπιστώνω ότι και το δικό σας κόμμα, η δική σας πολιτική αποδεικνύεται εχθρός της δουλειάς, εχθρός της απασχόλησης, εχθρός των εργαζομένων»!

Κατά τον υπουργό για το συγκεκριμένο ορυχείο έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, όμως το θέμα της μετεγκατάστασης του χωριού θα συζητηθεί σε 10 με 15 χρόνια ανάλογα με την πορεία των εργασιών.

Ο Α. Τζέκης, αφού διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα όσα περί κομμουνιστικού δακτύλου έλεγε ο υπουργός (επέλεξε τη δευτερολογία να το κάνει, όταν ο βουλευτής δεν είχε δικαίωμα λόγου), τόνισε ότι έμεινε έκπληκτος από την αποδοχή εκ μέρους του υπουργού της απαράδεκτης στάσης της αστυνομίας, αλλά και των συνοροφυλάκων που παράνομα χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στον «εχθρό- λαό». Οι κάτοικοι εκεί, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ζητάνε να μην ξεριζωθούν από τον τόπο τους και να βρουν απασχόληση, αφού μετά την απαλλοτρίωση 5.000 στρεμμάτων του χωριού αποκλείστηκε το δικαίωμα της εργασίας στον αγροτικό τομέα. Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, να συζητηθεί σε 10-15 χρόνια το θέμα της μετεγκατάστασης του χωριού και διατυπώνοντας την πρόταση του ΚΚΕ, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει από τώρα ο προγραμματισμός, να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια ούτως ώστε με έναν προγραμματισμό να γίνει η μετεγκατάσταση και πολύ περισσότερο να εξασφαλιστεί μια απασχόληση των κατοίκων.

Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι από τους 700 κατοίκους του χωριού, οι 200 είναι άνεργοι νέοι και μεσήλικες. Και πρόσθεσε: «Την ανάπτυξη λοιπόν και το ορυχείο το θέλουμε γιατί ξέρουμε ότι θα βοηθήσει την εθνική οικονομία και τον τόπο γενικότερα, άσχετα εάν η ΔΕΗ έχει δρομολογηθεί για το χρηματιστήριο και τον ιδιωτικό τομέα. Ομως δεν μπορούμε να δεχτούμε σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός η ανάπτυξη για να χτυπηθούν βασικά δικαιώματα των πολιτών της περιοχής». Καταλήγοντας ο Α. Τζέκης και αναφερόμενος στο αστυνομικό χτύπημα, τόνισε: «Επισκέφθηκα και τους τραυματισμένους στο νοσοκομείο και πραγματικά εκεί ήταν ο πατέρας σας και ο πατέρας μου, 70 χρονών, και μία ηλικιωμένη γυναίκα. Αυτός είναι ο "εχθρός" σας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ