Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με πρόσχημα την τρομοκρατία η επίθεση σ' όλα τα δικαιώματα

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια

Η ανάγκη συντονισμού και δράσης των σωματείων και των εργαζομένων, για την ανάπτυξη αγώνων, ώστε ν' αντιμετωπιστεί η σχεδιασμένη επίθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που προσπαθούν να συμπαρασύρουν στη φρίκη του πολέμου όλο τον κόσμο, και ταυτόχρονα να αφαιρέσουν κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα με πρόσχημα την τρομοκρατία, αναδείχτηκε χτες από την περιοδεία συνδικαλιστών από το «Συντονιστικό Σωματείων Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας» στο αμαξοστάσιο του «Μετρό», στα Σεπόλια.

«Ενας από τους στόχους των ιμπεριαλιστών είναι η παγκόσμια εδραίωση ενός στρατιωτικού νόμου. Να τρομοκρατήσουν, ακόμα περισσότερο τους λαούς για να μη σηκώνουν κεφάλι», είπε ο Γ. Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του Συντονιστικού, προς τους εργαζόμενους του «Μετρό», που μαζεύτηκαν στο χώρο των Επισκευών για ν' ακούσουν και να συζητήσουν με τους συνδικαλιστές. «Θέλουν, συνέχισε, να καθυποτάξουν λαϊκά κινήματα, οποιαδήποτε αντίσταση υπάρχει είτε παγκόσμια είτε ευρωπαϊκά, ακόμα και στους χώρους εργασίας».

Πολλοί εργαζόμενοι, ακούγοντας τον συνδικαλιστή, ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για τη σύνδεση του πολέμου με τις επιπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς και στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Τα παραδείγματα που δόθηκαν, ενδεικτικά: Χιλιάδες απολύσεις παγκόσμια στις αεροπορικές εταιρίες, επίθεση της εργοδοσίας στα δικαιώματα των εργαζομένων, πήραμε μια γεύση με τον τρομονόμο, προετοιμασία νέου νόμου για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, ήδη τα προβλήματα των εργαζομένων στο «Μετρό» το επιβεβαιώνουν. Ολα αυτά θα γίνονται στο όνομα του πολέμου και στην πρώτη θέση που θα κατέχει, ενώ όλα τ' άλλα θα έρχονται δεύτερα!

Θέμα έθεσαν επίσης οι εργαζόμενοι για τη «φιλολογία» που αναπτύσσεται τελευταία και καλλιεργείται με σκοπό τη φοβία του κόσμου, για τρομοκρατικό χτύπημα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τον τρόπο προστασίας, έστω και με... μάσκες αντιασφυξιογόνους. Ο Π. Κοσμίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη λειτουργία του «Μετρό» της Αθήνας, απάντησε: «θα πρέπει να μην αναπαράγεται και περνάει στον κόσμο μια άποψη ότι η κοινωνία κινδυνεύει γενικότερα από την τρομοκρατία. Αυτό, δε βοηθάει τον κόσμο, αντιθέτως, αντί να τρομοκρατηθεί η τρομοκρατία, τρομοκρατείται το επιβατικό κοινό».

Εκτός από την πλούσια συζήτηση και τον προβληματισμό των εργαζομένων για τον πόλεμο και τη δεινή θέση που περιέρχονται μέρα με τη μέρα, ενώ προς τον κόσμο «βγαίνουν τα γυαλιστερά πλακάκια στις αποβάθρες», υπογραμμίστηκε και το σοβαρό ζήτημα της διευθέτησης του «καθεστώτος» του Μετρό και η απουσία υποστήριξης από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Αποφασίστηκε σύσκεψη του Συντονιστικού, των εργαζομένων και του σωματείου του «Μετρό», να τεθεί το θέμα ακόμη μια φορά στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, με σκοπό τη διεκδίκηση από τους αρμόδιους ενιαίου φορέα συγκοινωνιών, δημόσιου και κοινωνικού, χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Τέλος, ο Φ. Βαρδής, μέλος της Γραμματείας του Συντονιστικού, συνόψισε, λέγοντας στο «Ρ»: Συζητώντας με τους εργαζόμενους τα προβλήματα, φάνηκε η ανάγκη του συντονισμού των εργαζομένων στη δράση, στην πράξη. Επισημάνθηκε επίσης από εργαζόμενους και συνδικαλιστές, ότι οι ανώτερες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν εκφράζουν τα προβλήματα των εργαζομένων και λειτουργούν σε κομματική και εργοδοτική κατεύθυνση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ