Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απεργία διαρκείας των γιατρών

Ξεκινά την επόμενη Τετάρτη, με αφορμή τη νέα δραστική περικοπή των εφημεριών, που καθιστά σχεδόν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου

Σε νέα δραστική μείωση των εφημεριών των ειδικευομένων γιατρών - την τρίτη κατά σειρά στον ενάμιση τελευταίο χρόνο - προχώρησε η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία του. Διότι, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με τόσο λίγες εφημερίες ειδικευομένων γιατρών μηνιαίως δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι νοσοκομειακές κλινικές και θα δημιουργηθούν αξεπέραστα προβλήματα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας προχώρησε σ' αυτή την ενέργεια, επικαλούμενη την έλλειψη πιστώσεων για την κάλυψη των εφημεριών. Αυτό, όμως, δεν μπορεί ν' αποτελεί δικαιολογία και συνδικαλιστές γιατροί τόνιζαν ότι αν ο πρόεδρος και η διοίκηση δεν μπορούν να «πείσουν» το υπουργείο Υγείας για την αναγκαιότητα αύξησης των πιστώσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, το καλύτερο που θα είχαν να κάνουν ήταν να υποβάλουν την παραίτησή τους, παρά να επιχειρούν να «στριμώξουν», οικονομικά, την κατάσταση, οδηγώντας το νοσοκομείο σε «παράλυση» και τους Θεσσαλούς ασθενείς στην απόγνωση.

Και συνέχιζαν, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, Γ. Μεσσήνης, αντί να επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, θα έπρεπε να είχε αντιδράσει διαφορετικά όταν η διοίκηση ζήτησε από το υπουργείο 150 εκ. δραχμές, για να ανταποκριθεί το νοσοκομείο στις άμεσες στοιχειώδεις ανάγκες του και της διατέθηκαν μόνο 20 εκ., την υπενθύμιση από το υπουργείο ότι το νοσοκομείο υποχρεούται να λειτουργήσει με όσα κονδύλια του παρέχονται, έστω κι αν αυτά δε φτάνουν ούτε για να υπολειτουργεί, όπως γίνεται τα τελευταία δυο χρόνια, και πολύ περισσότερο δε φτάνουν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

Η κατάσταση αυτή προκαλεί τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και χτες οι γιατροί πραγματοποίησαν έκτακτη γενική συνέλευση, κατά την οποία αποφασίστηκε ν' αρχίσουν, από την ερχόμενη Τετάρτη, απεργία διαρκείας. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε, ακόμα, να κάνει αναφορά στον εισαγγελέα, επισημαίνοντας ότι είναι αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου υπ' αυτές τις συνθήκες, ενώ, την ερχόμενη Τρίτη, θα γίνει συνάντηση των διευθυντών των κλινικών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών κλινικών. Σήμερα, το νοσοκομείο θα επισκεφτεί ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ενώ η «Δημοτική Συνεργασία» θα φέρει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας.

Προβληματικό ξεκίνημα

Βεβαίως, τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας οφείλονται και στην προβληματική έναρξη της λειτουργίας του, πριν δυο χρόνια. Και ήταν προβληματική η έναρξη, καθώς ξεκίνησε να λειτουργεί βεβιασμένα και πρόχειρα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου - για να εξυπηρετηθούν εκλογικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος και ιδιαιτέρως του Λαρισαίου τότε υφυπουργού Υγείας, Ν. Φαρμάκη - με τη μεταφορά λίγων κλινικών του ΕΣΥ από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο υποβαθμίστηκε ακόμα περισσότερο και χωρίς το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό.

Εκτοτε υπολειτουργεί - κι αυτό χάρη στις προσπάθειες των γιατρών και των άλλων εργαζομένων - χωρίς να καλύπτει τις ανάγκες των Θεσσαλών ασθενών για τριτοβάθμια περίθαλψη, ούτε τις ανάγκες για επιστημονική έρευνα και για εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση ανήκει εξ ολοκλήρου στην πολιτική λιτότητας για τη δημόσια υγεία που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Και τα όσα αυτό το διάστημα γίνονται στη Λάρισα δείχνουν, εκτός των άλλων, και την αφερεγγυότητα του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, ο οποίος, πολλές φορές, είχε υποσχεθεί την αναβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία και είχε δηλώσει ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του νέου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας είναι στις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ