Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Επικυρώθηκε μία ακόμα αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ

Αλλη μια Οδηγία της ΕΕ ενσωματώθηκε χτες στην ελληνική νομοθεσία από τη Βουλή, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης «φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος». Πρόκειται για την Οδηγία «2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις», που αφορά την εξασφάλιση περαιτέρω πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις κάθε είδους ηλεκτρονικές πληρωμές.

Η ΝΔ, όπως κάνει κάθε φορά που έρχονται τέτοια νομοσχέδια, έδωσε και χτες τα συγχαρητήριά της στην κυβέρνηση, υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Υπέρ ψήφισαν ακόμα το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Η Ενωση Κεντρώων βρήκε πολύ θετική την Οδηγία, αλλά ψήφισε «παρών» λόγω άλλων διατάξεων με τις οποίες δεν συμφωνεί, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε επειδή, σύμφωνα με τον ειδικό της αγορητή Β. Καρακώστα, βρήκε το νομοσχέδιο «καθαρά τεχνοκρατικό».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, σημείωσε ότι στόχος του νομοσχεδίου, δηλαδή της ενσωμάτωσης της Οδηγίας της ΕΕ, είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών». Με την Οδηγία επιδιώκεται η αγορά αυτή να εκσυγχρονιστεί και να αξιοποιηθεί ως «πεδίο τοποθέτησης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων», ενώ είναι βήμα στην προώθηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών, των αδειοδοτημένων παρόχων, των ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος».

Προβλέπεται η διεύρυνση του φάσματος υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών, συμπεριλαμβάνοντας «την εκκίνηση της πράξης πληρωμής», που μέχρι σήμερα ήταν αρρύθμιστη. Επίσης περιλαμβάνονται πράξεις πληρωμής με τρίτες χώρες, όταν ο ένας από τους δύο παρόχους βρίσκεται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), οι οποίες ενισχύουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών - μελών του ΕΟΧ και καθιερώνουν αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση και ανάκληση άδειας των ιδρυμάτων πληρωμών κ.λπ.

Οσον αφορά την ασφάλεια των χρηστών, στο άρθρο 99 αναφέρεται καθαρά ότι αυτή επαφίεται στην «καλή διάθεση» των παρόχων, δηλαδή των τραπεζών κ.ά., αφού οι πάροχοι θα ελέγχουν τον εαυτό τους.

Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε και ψηφίστηκε τροπολογία που προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, την καταβολή τελών κυκλοφορίας ανά μήνα. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ