Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Ενισχύεται ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών

Με τη διαδικασία της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίστηκε, την περασμένη Παρασκευή στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που προβλέπει την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας της ΕΕ 2013/33 «Σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία». Οπως αναδείχθηκε και στη διαδικασία της ακρόασης φορέων, αυτό περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες τους αφαιρούνται παραπέρα δικαιώματα, ενώ ενισχύεται η καταστολή σε βάρος τους. Το ΚΚΕ από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Δ. Μανωλάκου, το χαρακτήρισε «απάνθρωπο».

Χαρακτηριστικό ως προς τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου είναι το άρθρο 7, που αφορά τον «γεωγραφικό περιορισμό των αιτούντων άσυλο» και με το οποίο όχι μόνο πλήττονται βασικά δικαιώματα και ενισχύεται η καταστολή σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, αλλά αναφέρεται ότι σε περίπτωση που το παραβιάσουν διακόπτεται σε αυτούς η παροχή «υλικών συνθηκών υποδοχής», δηλαδή ούτε νερό δεν θα τους προσφέρεται! Και όχι μόνο αυτό. Οπως ανέδειξε η Αγ. Λαϊνιώτη, πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών, μιλώντας για τον γεωγραφικό περιορισμό, «τα νοσοκομεία των νησιών - το βλέπουμε στηn πράξη στην Αρχή Προσφυγών - στερούνται μαγνητικών τομογράφων, σοβαρών ειδικοτήτων». Και ζήτησε πρόβλεψη για άρση του γεωγραφικού περιορισμού όταν προκύπτει «ευαλωτότητα».

Ακόμα, η Δ. Σπαθαρίδου, συντονίστρια δράσης του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, επισήμανε ότι «το άρθρο 7 δεν προβλέπει ούτε περιοδική επανεξέταση, ούτε έστω προσφυγή κατά της απόφασης που εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία». Εμπόδια βάζει και στο σύστημα χορήγησης ασύλου. Για παράδειγμα, ρυθμίσεις του υπονομεύουν άμεσα το δικαίωμα να προσφεύγει ο αιτών στα διαιτητικά δικαστήρια, αφού η προσφυγή του δεν τον προστατεύει από την απέλαση και προβλέπονται διαδικασίες fast track τέτοιες που ο αιτών εύκολα μπορεί να χάσει το δικαίωμά του για άσυλο και πολλά ακόμα.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου με εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη - σταθερή εργασία και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αντίθετα, όπως ανέφερε η Ειρ. Ζάννη, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων - Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, αυτό που κυριαρχεί είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι, ωράρια - λάστιχο που φτάνουν μέχρι εξάντλησης και πάει λέγοντας. Κατά τις αρχές του χρόνου απολύθηκαν 100 συμβασιούχοι μετά από δύο χρόνια δουλειάς.

Η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου, δείχνοντας ποια είναι η κατάσταση, σημείωσε ότι καθαρά στην Υπηρεσία Ασύλου της Λέσβου εργάζονται 18 εργαζόμενοι, από τους οποίους τις επόμενες μέρες θα φύγουν οι 9 επειδή λήγουν οι συμβάσεις τους. Οι 18 εργαζόμενοι έχουν δυνατότητα να εξετάζουν 12 αιτήσεις τη μέρα, μέχρι αρχές 2018 εκκρεμούσαν 4.000, ενώ μόνο κατά τη χτεσινή μέρα είχαν φτάσει στο νησί άλλοι 137 πρόσφυγες.

Στην εντατικοποίηση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις Υπηρεσίες, που φτάνει στο σημείο να απαγορεύεται άδεια σε έγκυο, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Γ. Ιωαννίδης, ο οποίος παράλληλα καταδίκασε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που δημιουργούν την προσφυγιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ