Πέμπτη 3 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβάδισμα Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις

Κοινό σχήμα από τις αστικές αντιπολιτευτικές δυνάμεις

Ο Πρόεδρος Ερντογάν έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αλλά εντείνεται και η προσπάθεια να βρεθεί νέος εκπρόσωπος της τουρκικής αστικής τάξης
Ο Πρόεδρος Ερντογάν έρχεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις, αλλά εντείνεται και η προσπάθεια να βρεθεί νέος εκπρόσωπος της τουρκικής αστικής τάξης
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη συνεργασία τους στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιούνη ανακοίνωσαν την Τρίτη το βράδυ στην Τουρκία το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα CHP, το νεοσύστατο φιλελεύθερο «Καλό κόμμα» (ΙΥΙ), το ισλαμιστικό «Κόμμα Ευτυχίας» (SP) αλλά και το κεντροδεξιό «Δημοκρατικό Κόμμα». Τώρα αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των ψηφοδελτίων του κοινού σχήματος.

Θυμίζουμε ότι στις 24 Ιούνη θα γίνουν βουλευτικές αλλά και προεδρικές εκλογές, μετά την πρόωρη προκήρυξή τους που ανακοινώθηκε, στο φόντο πολεμικών προετοιμασιών και όξυνσης σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιοχή, στους οποίους η Τουρκία συμμετέχει πολύμορφα και πολυεπίπεδα.

Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΑΚΡ (και του ακροδεξιού ΜΗΡ) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες ταυτόχρονα αντανακλούν και τις διεργασίες που εντείνονται στο αστικό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας, όπου «φουντώνει» η συζήτηση για την εξωτερική και την οικονομική πολιτική, που θα προσφέρει στο ντόπιο κεφάλαιο ισχυρά πλεονεκτήματα για να κονταροχτυπηθεί αλλά και να διαπραγματευτεί με εχθρούς και φίλους.

Σύμφωνα με έρευνα για τις προεδρικές εκλογές που έκανε την 1η Μάη η εταιρεία «PIAR», ο Ερντογάν συγκεντρώνει 41,1% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, έναντι 24,6% της Αξενέρ (που προς το παρόν έχει τη στήριξη μόνο του ΙΥΙ). Το CHP - που μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει ποιον υποψήφιο πρόεδρο θα στηρίξει - φερόταν να συγκεντρώνει 20,2%, ενώ το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP 11,4%.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση που είχε γίνει το διάστημα 26-29/4 από την εταιρεία «Mediar», ο Ερντογάν έπαιρνε 42,1% και η Αξενέρ 20,1%. Το CHP 19,7% και το HDP 13,4%.

Σε ακόμα παλιότερη έρευνα, της εταιρείας «Gezici», που έγινε στο διάστημα 14-15/4, ο Ερντογάν συγκέντρωνε 43,5% και η Αξενέρ 18,6% (ήταν οι δύο υποψηφιότητες που θεωρούνταν δεδομένες πριν καν προκηρυχθούν οι πρόωρες εκλογές).

Ενδιαφέρον έχουν όμως και τα αποτελέσματα για έναν πιθανό β' γύρο. Στην έρευνα της «Gezici» (μέσα Απρίλη δηλαδή), ο Ερντογάν εμφανιζόταν πρώτος με 52,2%, έναντι 47,8% της Αξενέρ.

Στην έρευνα που έκανε προχτές, 1η Μάη, η «PIAR», η Αξενέρ περνά για πρώτη φορά μπροστά σε έναν πιθανό β' γύρο, αν και με μικρή διαφορά, συγκεντρώνοντας 50,1% έναντι 49,9% του Ερντογάν.

Οσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, η προχτεσινή δημοσκόπηση της «ΡIAR» δίνει 44,2% στο ΑΚΡ (που «κατεβαίνει» μαζί με το ΜΗΡ), 23,4% στο CHP, 17,5% στο IYI και 12,1% στο HDP.

Φαίνεται δηλαδή ότι το ερώτημα δεν είναι μόνο αν ο Ερντογάν θα είναι ξανά Πρόεδρος της χώρας, αλλά και με τι δεδομένα αυτό θα προκύψει. Ηδη, η αστική αρθρογραφία ασχολείται με την «πίεση» που θα δημιουργηθεί για το ΑΚΡ το ενδεχόμενο στη νέα βουλή να πλειοψηφούν δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» «Standard & Poor's» υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας από BB/B σε BB-/B, εκφράζοντας ανησυχίες «για την επιδεινούμενη προοπτική του πληθωρισμού και τη μακροπρόθεσμη υποτίμηση και αστάθεια ως προς τη διαμόρφωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (του νομίσματος) της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ