Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει τα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας

Στο πλαίσιο των «ενεργητικών πολιτικών κατά της ανεργίας» που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ εξήγγειλε ξανά - αυτήν τη φορά από τη Λάρισα όπου βρέθηκε την Πέμπτη 3 Μάη - προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας για ολιγόμηνη και κακοπληρωμένη απασχόληση ανέργων, καθώς και προγράμματα για να κάνουν νέες επιχειρήσεις οι άνεργοι.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση, με τον κυκλώνα των επιδοτούμενων προγραμμάτων ολιγόμηνης απασχόλησης, έχει μετατρέψει τον ΟΑΕΔ, από οργανισμό προστασίας των ανέργων, σε οργανισμό στήριξης της εργοδοσίας, τον μεγαλύτερο dealer των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου».

Απαντώντας στον ισχυρισμό της διοικήτριας του ΟΑΕΔ ότι μειώνεται η ανεργία, το ΕΚΛ επισημαίνει πως η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη (στο νομό Λάρισας υπάρχουν από 23.000 άνεργοι γραμμένοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ και πανελλαδικά πάνω από 1 εκατομμύριο), ενώ η όποια υποτιθέμενη μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι:

Πάνω από 500.000 άνεργοι, κυρίως νέοι, αλλά και οικογένειες, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, οπότε αυτοί έριξαν πολύ το ποσοστό των ανέργων. Αυτήν την περίοδο ξεκίνησε η εποχιακή απασχόληση για 3 - 4 μήνες στα τουριστικά μέρη, που θα ξαναγυρίζουν στην ανεργία. Αρκετοί άνεργοι που δεν προσδοκούν τίποτα από τον ΟΑΕΔ, δεν πάνε να γραφτούν καν. Οι σπουδαστές που γράφτηκαν σε δημόσια ΙΕΚ διαγράφηκαν από το μητρώο ανεργίας του ΟΑΕΔ. Πάρα πολλοί που εργάζονται σποραδικά, 3 - 4 μέρες το μήνα (π.χ. οικοδόμοι, άλλες εργασίες σε υπηρεσίες), δεν καταγράφονται ως άνεργοι αλλά ως εργαζόμενοι. Η πλειοψηφία όσων προσλαμβάνονται είναι με μερική απασχόληση, δηλαδή μοιράζεται μια θέση εργασίας σε δύο άτομα.

Απέναντι στη δραματική κατάσταση των ανέργων και των οικογενειών τους, υπογραμμίζει το ΕΚΛ, το ταξικό εργατικό κίνημα διεκδικεί μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων και όχι να δίνονται τα χρήματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.

Με αφορμή εξάλλου την επίσκεψη της διοικήτριας του ΟΑΕΔ στη Λάρισα, η Σωματειακή Επιτροπή των απολυμένων στα «Σούπερ Μάρκετ ΛΑΡΙΣΑ» κατέθεσε υπόμνημα του Σωματείου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Νομού Λάρισας, όπου θέτει αίτημα για τη λήψη μέτρων από τον ΟΑΕΔ, ώστε να χορηγηθεί το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 1.000 ευρώ και στους 197 απολυμένους που δεν το έλαβαν.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του ΔΣ του ΟΑΕΔ ότι δεν μπορεί να χορηγηθεί ένα τέτοιο επίδομα σε απολυμένους οι οποίοι δεν είναι γραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, η Σωματειακή Επιτροπή σημειώνει ότι θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί νωρίτερα, ούτως ώστε όλοι οι απολυμένοι της τοπικής αλυσίδας να το λάβουν χωρίς εξαιρέσεις, μιας και οι αρνητικές συνέπειες της κατάστασης δεν εξαίρεσαν κανέναν από αυτούς. Το υπόμνημα κοινοποιήθηκε και στον γγ του υπουργείου Εργασίας, καθώς επίσης και στην περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ