Τρίτη 8 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εξορμήσεις και παρεμβάσεις υπεράσπισης της κυριακάτικης αργίας

Σε εφαρμογή ο νόμος της κυβέρνησης για ανοιχτά καταστήματα όλες τις επόμενες Κυριακές, σε συγκεκριμένες περιοχές

Εξορμήσεις σε καταστήματα...
Εξορμήσεις σε καταστήματα...
«Στο πόδι» βρέθηκαν ξανά την περασμένη Κυριακή σωματεία εργαζομένων στο Εμπόριο, σε διάφορες πόλεις, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων στο πλαίσιο της εκπτωτικής περιόδου, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου. Με ανακοινώσεις και εξορμήσεις, πανό και συνθήματα, κάλεσαν τους συναδέλφους τους να πάρουν θέση στον αγώνα όχι μόνο για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, αλλά και για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις, σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Κυριακή ξεκινά η περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει νομοθετήσει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές μέχρι τον Οκτώβρη σε μια σειρά περιοχές (δήμοι Αθήνας και Πειραιά, Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών, κέντρο Θεσσαλονίκης και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών). Στο φόντο της επίθεσης που κλιμακώνεται, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) αποφάσισε τυχοδιωκτικά να προκηρύξει απεργία για κάθε επόμενη Κυριακή, ξεκινώντας από τις 6 Μάη, χωρίς την παραμικρή προσπάθεια για ουσιαστική προετοιμασία και οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργάνωσε εξορμήσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τις εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς. Μεταξύ άλλων, εξορμήσεις έγιναν στα καταστήματα της επιχείρησης «Praktiker» σε Αιγάλεω και Ταύρο, στο πολυκατάστημα «Notos» στην Αιόλου, στα «Public» στο Σύνταγμα, στα «Hondos» και τα υπόλοιπα καταστήματα της Ερμού. Μοιράζοντας ανακοινώσεις και συζητώντας με τους εργαζόμενους, τα μέλη του Συλλόγου τόνισαν ότι τα αντεργατικά μέτρα, μεταξύ των οποίων η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, «της μοναδικής μέρας που είχαμε για την ξεκούρασή μας και για τις οικογένειές μας», εξυπηρετούν την αύξηση των κερδών των εργοδοτών, για τους οποίους νομοθετεί η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Παρέμβαση από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη
Παρέμβαση από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη
Πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στην αργία της Κυριακής και στην απελευθέρωση του ωραρίου. Σε όλους αυτούς απευθύνεται ο Σύλλογος με την ανακοίνωσή του και τους καλεί: «Να χαράξουμε από κοινού σχέδιο που θα αφορά όχι μόνο την πάλη για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας, αλλά συνολικά την οργάνωση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις ενάντια στις απλήρωτες υπερωρίες, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στα απλήρωτα ρεπό, στην κακοπληρωμένη εργασία και ό,τι απασχολεί και καίει σήμερα εμάς τους χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους».

Καλεί επίσης τους εμποροϋπαλλήλους να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που λειτουργούν ως «φερέφωνα της εργοδοσίας και της κυβέρνησης» μέσα στην Ομοσπονδία και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, θεωρώντας πως «με ένα "ποτέ την Κυριακή" και προκήρυξη απεργιών διαρκείας, χωρίς αντίκρισμα, θα τελειώνουν με τους αγώνες και τις μορφές πάλης των εργαζομένων». Σχολιάζοντας τη στάση των δυνάμεων αυτών στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδίας και την απόφαση για ...απεργία διαρκείας, ο Σύλλογος επισημαίνει πως «έσπασαν τα κοντέρ του εκφυλισμού και του τυχοδιωκτισμού», καθώς πρόκειται για τους «πιο συνειδητούς απεργοσπάστες στους χώρους δουλειάς».

Στη Θεσσαλονίκη

...από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
...από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Παρέμβαση έξω από τα καταστήματα «H&M» και «Public» και εξορμήσεις σε μια σειρά καταστήματα στο κέντρο της πόλης και πολυκαταστήματα στη Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Μέλη του Σωματείου συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους, από όπου προχώρησαν σε εξορμήσεις και παρεμβάσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρεμβάσεις την Κυριακή για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο (2018-11-06 00:00:00.0)
Απεργιακές παρεμβάσεις για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας (2017-11-07 00:00:00.0)
Κοινές παρεμβάσεις στην απεργία για την Κυριακή - αργία (2014-05-06 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις την Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την κυριακάτικη αργία (2013-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ