Τρίτη 15 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Με σημαία τους στόχους του κεφαλαίου η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ

Στην απεργία στις 30 Μάη και στο περιεχόμενό της εστιάστηκε η αντιπαράθεση στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Από το στρατόπεδο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού οι ΔΑΚΕ - ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) - «Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ) - «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» (προέλευσης ΠΑΣΚΕ) βγήκαν μπροστά για να στηρίξουν το πλαίσιο της συμμαχίας που στήνουν οι ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα ανώτερων τμημάτων μικρομεσαίων επιχειρηματιών, προβάλλοντας «αιτήματα» κομμένα και ραμμένα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Το ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) και οι «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), παρόλο που εμφανίστηκαν να ασκούν κριτική στο πλαίσιο αυτό, συνέχισαν όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια να καλλιεργούν αυταπάτες για τον... διαφορετικό ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ σε όφελος δήθεν των εργαζομένων.

Ως προς το ζήτημα της «αξιολόγησης» στο Δημόσιο, ενώ λήφθηκε ομόφωνα απόφαση να σταλεί εξώδικο για τη συνέχιση της αποχής - απεργίας, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την καλύτερη οργάνωσή της οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν, υπονομεύοντας τη διαδικασία, γεγονός που κατήγγειλε η ΔΑΣ.

ΔΑΣ: Δικός μας μονόδρομος η σύγκρουση με το κεφάλαιο

Η Βέτα Πανουτσάκου, στην κεντρική τοποθέτηση εκ μέρους της ΔΑΣ, επισήμανε ότι «εργοδότες, κυβέρνηση, πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ, όλοι μαζί προχωράνε με κοινό παρονομαστή», ότι οι πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ ζητάνε «από τους εργαζόμενους να σηκώσουν τη σημαία των συμφερόντων της αστικής τάξης. (...) Οι εξελίξεις στην οικονομία, η αναγκαιότητα να προχωρήσει ο νέος κύκλος κερδοφορίας του κεφαλαίου, σας αναθέτει νέα καθήκοντα». Στόχο έχουν «να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να ενοχοποιούν την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, για να εξοικειωθούν με τον εταιρισμό, την κοινωνική συνοχή και σύμπλευση». Γι' αυτό, ενώ δεν θα κάνουν τίποτα για την οργάνωση της απεργίας, δεν θα είναι παράξενο εάν οι εργοδότες, τα αστικά μέσα ενημέρωσης τους «σπρώξουν», αναγνωρίζοντας «τη συμβολή σας στο να ντύσετε με τον "εθνικό μανδύα" τα αιτήματα και τους στόχους των επιχειρηματιών».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας ότι δήθεν η ΑΔΕΔΥ θα προβάλλει το δικό της πλαίσιο... έναντι αυτού που συνυπέγραψε στο πλαίσιο αυτής της συμμαχίας, επεσήμανε ότι έτσι κι αλλιώς «θέλετε λοιπόν ένα πλαίσιο, που δεν θα μιλάει για τον πόλεμο και το NATO, που δεν θα αμφισβητεί την EE, τον ΟΟΣΑ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και θα σπέρνει αυταπάτες, ότι η "εντατική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων" (...) μπορεί να δώσει λύσεις στα εργατικά - λαϊκά προβλήματα».

Αντίστοιχα, δίνοντας απάντηση στους ισχυρισμούς της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ ότι τάχα έκανε... υποχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει η περιβόητη συμμαχία, η Β. Πανουτσάκου υπογράμμισε: «Αυτή η συμμαχία δεν έχει καμιά σχέση με τη συμμαχία των βιοπαλαιστών αυτοαπασχολούμενων με τους εργαζόμενους και το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, τη φτωχή αγροτιά και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, άλλους μαζικούς φορείς γυναικών και νεολαίας που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση. Δεν εκφράζει τον αγωνιστικό διεκδικητικό δρόμο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Η σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντά του, τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου, είναι ο δικός μας μονόδρομος».

Απευθύνοντας το αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων, τόνισε: «Καταψηφίζουμε το πλαίσιο της απεργίας και καλούμε κάθε Ομοσπονδία, κάθε συνδικάτο, κάθε συνδικαλιστή καλής θέλησης να βάλει πλάτη για να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από την επικίνδυνη γραμμή σας, που εξαιτίας της έχουμε υποστεί τόσες ήττες. (...) Δυναμώνουμε το ενιαίο μέτωπό μας απέναντι στον κοινό εχθρό, την πολιτική που μας τσακίζει τόσο στην κρίση όσο και στην ανάπτυξη, για τα κέρδη των μονοπωλίων. (...) Θα στείλουμε ισχυρό μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια σε παλιά και νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με καταμερισμένους ρόλους παλεύουν να δώσουν το «φιλί της ζωής» στην κυβέρνηση (2024-04-04 00:00:00.0)
Αρνήθηκε να καταδικάσει την παρουσία ασφαλίτη στο συνέδριο του ΕΚΘ! (2018-11-20 00:00:00.0)
Εμπόδιο στην οργάνωση του αγώνα (2011-01-27 00:00:00.0)
Η οργάνωση του αγώνα στα χέρια των εργαζομένων (2010-11-23 00:00:00.0)
Ολοι μαζί στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας (2002-04-26 00:00:00.0)
Αλλο κριτική άλλο απεργοσπασία (2000-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ