Πέμπτη 17 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες και σχέσεις στην καθαριότητα του ΕΦΚΑ

Την ιδιωτικοποίηση από άλλο δρόμο και του έργου της καθαριότητας σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΕΦΚΑ, χρησιμοποιώντας μάλιστα και άτομα με ειδικές ανάγκες, προωθεί η κυβέρνηση, έχοντας σε εξέλιξη και τον σχετικό διαγωνισμό. Ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη, ισχυρίστηκε ότι με τη διαδικασία αυτή θα καλυφθεί το 70% των αναγκών του ΕΦΚΑ, ενώ θα γίνει και «επανένταξη των ψυχικά πασχόντων».

Αφορμή για την Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι οι απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, αλλά και οι εργασιακές σχέσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των κτιρίων του ΕΦΚΑ. Οπως ανέφερε ο Γ. Λαμπρούλης, τις συνθήκες «γαλέρας» και το «δουλεμπόριο» σε βάρος των εργαζομένων από τους εργολάβους, τώρα τα συνεχίζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Η διοίκηση, επισήμανε, «υποχρεώνει το ολιγάριθμο προσωπικό καθαριότητας να καλύπτει ανάγκες πολλών κτιρίων, χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με όρους εργασίας εξουθενωτικούς, εξαντλητικούς», χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες. «Παράλληλα, οι εργαζόμενοι μετακινούνται μέσα στην ίδια μέρα από υπηρεσία σε υπηρεσία, χωρίς τις απαραίτητες και αναγκαίες γραπτές εντολές μετακίνησης και, βέβαια, χωρίς την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης».

Στην απαίτηση των εργαζομένων, που πρόβαλε ο Γ. Λαμπρούλης, για κανονικές προσλήψεις που να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του έργου, με μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ο υφυπουργός αφού κόμπασε ότι «μετατρέψαμε τις υπάρχουσες τότε συμβάσεις έργου με εργολάβους καθαριότητας σε συμβάσεις ατομικές είτε έργου είτε ατομικές, όσων ατόμων ασχολούνταν με την καθαριότητα σε φορείς», πρόσθεσε ότι «για τον ΕΦΚΑ επιλέξαμε να γίνει η δουλειά με κοινωνικό συνεταιρισμό ατόμων που πάσχουν, αλλά είναι απολύτως ικανά να παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας».

Ο Γ. Λαμπρούλης απάντησε ότι «εμείς είμαστε ενάντια σε αυτού του τύπου την εργασιακή σχέση και τη δημιουργία και τη λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ. Δηλαδή, θα λειτουργούν σαν μικροεπιχειρήσεις ή επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι;» και μάλιστα εργαζόμενοι που «αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα;». Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα επισημάνει πως «έχει χτυπήσει κόκκινο η ανεργία στα ΑμεΑ και στους ψυχικά αρρώστους που μπορούν να προσφέρουν εργασία», αλλά παλεύει για δουλειά με προστασία και δικαιώματα.

Ο υφυπουργός, επιχειρώντας να διαστρεβλώσει τη θέση του ΚΚΕ, εμφανίστηκε να ρωτάει: «Δεν θέλετε την επανένταξη των ψυχικά πασχόντων;».

Για να πάρει την απάντηση από τον Γ. Λαμπρούλη ότι το ΚΚΕ διεκδικεί διαχρονικά «μόνιμη και σταθερή εργασία, προσλήψεις εργαζομένων που να καλύπτουν τις ανάγκες. Τελεία και παύλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ