Παρασκευή 25 Μάη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκά παζάρια και διαγκωνισμοί για το κρατικό χρέος

Στον άξονα της διαχείρισης - «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους εστιάζουν πλέον τα παζάρια και οι κόντρες ανάμεσα στην Ευρωζώνη, με πρωτεύοντα ρόλο της γερμανικής κυβέρνησης με την πλευρά του ΔΝΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από το χτεσινό συμβούλιο Γιούρογκρουπ, συνεδρίασε το λεγόμενο Washington Group, που απαρτίζεται από το κουαρτέτο (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) και από υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και άλλων ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστική πρόοδο, ενώ βέβαια χωρίς αποφάσεις για το κρατικό χρέος ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που επικύρωσαν το «συμπληρωματικό» μνημόνιο με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική για το ελληνικό «πρόγραμμα» και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα συμφωνία επ' αυτής. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Μ. Σεντένο δήλωσε ότι καταγράφεται «μερική σύγκλιση» στα μέτρα ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, προσθέτοντας ότι «θεσμοί» θα συντάξουν μια «επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους» (DSA), ως βάση για τον τελικό προσδιορισμό των ρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι διαπιστώθηκε «η πρόθεση σύγκλισης μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ» και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί λύση στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 21 Ιούνη.

Eκτός από την Ελλάδα, η ατζέντα του Γιούρογκρουπ περιελάμβανε ζητήματα που σχετίζονται με τη «θωράκιση» της Ευρωζώνης, όπως η μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ενώ στις δηλώσεις που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικών, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση, αναφέρθηκαν και στις εξελίξεις στην Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ