Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αγωνία για την «αντιστροφή του κλίματος»

Η «εφιαλτική» προοπτική το ΠΑΣΟΚ να καταφέρει να αναστρέψει το πολιτικό κλίμα και να κλείσει την «ψαλίδα» στα γκάλοπ των επόμενων μηνών, προκαλεί ταραχή στη ΝΔ, η οποία αναζητεί απεγνωσμένα τρόπους να αντιδράσει.

Τα περιθώρια, όμως, είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει τη «δική της» πολιτική, γεγονός που παραδέχτηκε δημόσια ο Γ. Σουφλιάς. Ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού σε δηλώσεις του (στον «Φλας») απαντώντας στην «ύβριν», όπως αποκάλεσε την κατηγορία του Κ. Σημίτη ότι η ΝΔ υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, είπε: «Ποιος είναι ο κ. Σημίτης; Εφαρμοστής της πολιτικής της ΝΔ είναι, διότι η ΝΔ έβαλε την Ελλάδα στην ΕΟΚ».

Προσπαθώντας να υπονομεύσει το κλίμα ευφορίας που καλλιεργεί το ΠΑΣΟΚ, η Ρηγίλλης επιχειρεί να υποβαθμίσει τα αποτελέσματα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, τα οποία τα περιορίζει αποκλειστικά στο εσωκομματικό επίπεδο και τα «αποσυνδέει» από την κοινωνία. Ωστόσο, είναι έκδηλη η αμηχανία, ενώ, όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια φάση, αρχίζουν να γίνονται ορατά κάποια συμπτώματα εσωστρέφειας. Ηδη, μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών, διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις και προτάσεις για τους τρόπους αντίδρασης του κόμματος.

Τις «ενδόμυχες», πάντως, ανησυχίες του για την αντιστροφή του κλίματος άφησε να διαφανούν ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ερωτηθείς σε χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του (στο «Σταρ»), αν φοβάται αντιστροφή του κλίματος είπε: «Στην πολιτική τίποτα δεν είναι 100% ασφαλές». Και έσπευσε να προσθέσει: «Αλλά εγώ τουλάχιστον με την όση πείρα διαθέτω θεωρώ απολύτως σίγουρο ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ. Αλλά σας επαναλαμβάνω, πολιτική είναι αυτή, κάλπη είναι αυτή, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί». Η ηγεσία της ΝΔ, είπε σε άλλη ερώτηση, «σε γενικές γραμμές αντιδρά σωστά». Σχολιάζοντας το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ήταν «κομματικό πετυχημένο συνέδριο», γιατί «σταθεροποίησε την ηγεσία και ανανέωσε την ηγετική ομάδα», αλλά «δεν είχε σχέση με την πολιτική», επειδή ο Κ. Σημίτης ζήτησε ισχυρή εντολή «χωρίς να πει γιατί τη θέλει, ποια πολιτική θα εφαρμόσει»!. Ο Κ. Σημίτης, είπε σε άλλο σημείο, μπορεί να κάνει όποια κυβέρνηση θέλει, αλλά «δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι μπορεί να εφαρμόσει όποια πολιτική θέλει». Επισήμανε όμως την ανάγκη «να παρθούν σκληρά μέτρα».

Την εκτίμηση ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «δεν πρόκειται να επηρεάσει ιδιαίτερα το πολιτικό σκηνικό», εξέφρασε η Ντ. Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι «ο Κ. Σημίτης δεν παρουσίασε πολιτική και σε αυτό το συνέδριο»! Παράλληλα, προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των στελεχών της ΝΔ προεξοφλώντας νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, είπε χθες μιλώντας στον «Αντέννα», «συμφώνησαν πρώτον ότι διαχειριστής της ήττας θα είναι ο κ. Σημίτης. Δεύτερον, ότι η διαδοχή του ΠΑΣΟΚ θα είναι το περίφημο δίδυμο που αναδείχτηκε στο συνέδριο (σ.σ. Λαλιώτης, Γ. Παπανδρέου). Αυτή είναι η πραγματική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ σήμερα».

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής κινείται στη γραμμή της «εθνικής συνεννόησης σε όλα τα μείζονα ζητήματα» με την κυβέρνηση, προσδοκώντας ότι αυτή η «υπεύθυνη» στάση του θα εκτιμηθεί από τους «διαμορφωτές της κοινής γνώμης». Σε δηλώσεις που έκανε χτες μετά το γεύμα που παρέθεσε στους πρέσβεις των χωρών -μελών της ΕΕ επανέλαβε την ανάγκη «να υπάρχει αλληλεγγύη σε όλο τον ελεύθερο και πολιτισμένο κόσμο», ενάντια στην τρομοκρατία, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον «πιο καθοριστικό, πιο πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΕ στην αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων, τόσο στο Μεσανατολικό όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας». Τόνισε την ανάγκη η ΕΕ να αποκτήσει «μια κοινή εξωτερική πολιτική, μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ