Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Ομολογούν τον αποκλεισμό του ΚΚΕ
  • Ο πρόεδρος της ΕΡΤ παραδέχτηκε στη Βουλή ότι «είναι υποβαθμισμένη η παρουσία του ΚΚΕ στις ενημερωτικές εκπομπές»
  • Η Λ. Κανέλλη κατήγγειλε τον αποκλεισμό και τον αντικομμουνισμό που καλλιεργείται από εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης

Οταν ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΡΤ παραδέχεται ενώπιον της Βουλής ότι στις ενημερωτικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης «είναι υποβαθμισμένη η παρουσία του ΚΚΕ», τότε μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος του αποκλεισμού της φωνής του Κόμματος και τα αντιδημοκρατικά εμπόδια που τίθενται στην επικοινωνία του με το λαό πολύ δε περισσότερο εάν συνυπολογιστεί - όπως δείχνουν και τα στοιχεία - και το «πνίξιμό» του από τα ιδιωτικά κανάλια.

Η ομολογία αυτή του προέδρου της ΕΡΤ Π. Παναγιώτου έγινε χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία ασχολήθηκε με καταγγελίες της ΝΔ για αποκλεισμό δραστηριοτήτων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κρατική ΝΕΤ.

Ομως ο πρόεδρος της ΕΡΤ, παρά την ομολογία ενοχής για τον αποκλεισμό του ΚΚΕ, έσπευσε υποκριτικά να δηλώσει ότι έκανε «παράκληση» (!) στους δημοσιογράφους των εκπομπών να μη συμβαίνει αυτό λες και είναι κάποιος τρίτος εκτός ΕΡΤ και όχι ο διευθυντής της κρατικής τηλεόρασης. Την υποκρισία μπορεί να αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε έχει μια στοιχειώδη σχέση με τη λειτουργία των ΜΜΕ στα οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διευθυντές τους δεν απευθύνουν «παρακλήσεις» στους υφισταμένους τους, αλλά εντολές.

Απαντώντας στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ ο Π. Παναγιώτου είπε ότι η ΝΕΤ «με ευλαβικό τρόπο τηρεί την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων» και κανένα «θεσμικό όργανο» δε διαμαρτυρήθηκε. Αντίθετα ο επίσης παριστάμενος στην επιτροπή πρόεδρος του ΕΣΡ Β. Λαμπρίδης είπε ότι το δεύτερο τετράμηνο του 2001 υπήρξε μια απόκλιση στην παρουσίαση των κομμάτων εις βάρος της ΝΔ η οποία «ξέφυγε από την αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων». Φυσικά η παρουσία του ΚΚΕ παραμένει χαμηλή, ενώ το ΔΗΚΚΙ έχει εξαφανιστεί από «προσώπου γης». Παράπονο δεν μπορεί να έχει ο ΣΥΝ ο οποίος υπήρξε περίοδος (πρώτο τρίμηνο 2001) που από την κρατική τηλεόραση στα δελτία ειδήσεων είχε προβολή μεγαλύτερη από αυτήν του ΚΚΕ (9,60% έναντι 8,60%) χωρίς να υπολογιστούν οι ενημερωτικές εκπομπές.

Την προβολή αυτή σχολίασε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη υπογραμμίζοντας ότι προβάλλεται ο «φίλιος» προς την κυβέρνηση ΣΥΝ και αποκλείεται το ΚΚΕ, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν έρθει κάποιος ξαφνικά στην Ελλάδα και δει τηλεόραση θα νομίσει ότι τρίτο κόμμα στη χώρα μας είναι το κόμμα του Ν. Μπίστη.

Δεν υπάρχει περίπτωση, είπε, να δοθούν έστω και 30'' για μία ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ ή να γίνει μία αναφορά σε ένα δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη». Είναι δε χαρακτηριστικό, πρόσθεσε, ότι κόβονται στη μέση ακόμα και οι φράσεις από τις δηλώσεις στελεχών του Κόμματος για να μη βγαίνει νόημα από τον τηλεθεατή.

Η Λ. Κανέλλη κατήγγειλε ότι σε εκπομπές όπως του Γ. Λοβέρδου ή του Σ. Θεοδωράκη όχι μόνο υπάρχει αποκλεισμός του ΚΚΕ, αλλά καλλιεργείται συστηματικός αντικομμουνισμός, αφού απόντων των εκπροσώπων του Κόμματος υπάρχουν επιθέσεις στο ΚΚΕ και ειρωνεία των θέσεών του. Η βουλευτής υπογράμμισε τέλος ότι δεν καθαγιάζεται κανένα από τα δύο κόμματα, αφού η πρακτική και των δύο απέναντι στην κρατική τηλεόραση είναι ίδια.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε στην επιτροπή ότι το συμβούλιο είναι σε τραγική κατάσταση όσον αφορά την υποδομή και τη στελέχωση σε αναγκαίο προσωπικό και ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Νοέμβρη το συμβούλιο θα ασχοληθεί με τη χορήγηση έξι αδειών τηλεοπτικών σταθμών για τις οποίες υπάρχουν 10 αιτήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ