Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε τροχιά ανασχηματισμού

Από το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο ΟΑΚΑ
Από το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο ΟΑΚΑ
Ωδινεν όρος και έτεκεν ...ανασχηματισμό. Κάπως έτσι περιγράφεται η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση, αφού η επόμενη μέρα του συνεδρίου αποδεικνύει περίτρανα ότι η όλη 4ήμερη παράσταση στο Ολυμπιακό Στάδιο αφορούσε σε αποκλειστικό βαθμό τη μάχη για τις καρέκλες, με αποτέλεσμα όλα πλέον να κινούνται γύρω από το γαϊτανάκι του ανασχηματισμού.

Ηδη τα δημοσιογραφικά γραφεία κατακλύζονται από «πληροφορίες» και «εκτιμήσεις» για το ποιος υπουργός φεύγει (Παπαζώη, Σταθόπουλος κ.ά.) και το ποιος έρχεται (Κ.Σκανδαλίδης, ίσως επανακάμψει ο Θ. Πάγκαλος), για το ποιος μετακινείται (Τσοχατζόπουλος, Ρέππας, Β. Παπανδρέου, Γ. Παπαντωνίου κ.ά.) και ποιος είναι αμετακίνητος (μεταξύ αυτών θεωρούνται οι Γ. Παπανδρέου, Π. Ευθυμίου, Μ. Χρυσοχοΐδης). Οσο για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι μετά τα αποτελέσματα του συνεδρίου «έχουν λυθεί τα χέρια του» και μπορεί να φτιάξει μια κυβέρνηση χωρίς τους «συμβιβασμούς» του παρελθόντος. Απάντηση που δίνεται με έμφαση, όταν τους τίθεται το ερώτημα αν ο Κ.Σημίτης έχει αποφασίσει να μετακινήσει τον Α.Τσοχατζόπουλο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας...

Σε ό,τι αφορά το χρόνο ανακοίνωσης της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης προσδιορίζεται για τις αρχές της επόμενης βδομάδας, ίσως τη Δευτέρα. Σίγουρα, πάντως, τη Δευτέρα συνεδριάζει η νέα ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου θα εκλεγεί το νέο ΕΓ του κόμματος καθώς και ο νέος γραμματέας του. Ας σημειωθεί ότι στο όργανο, που τουλάχιστον 8 από τις 11 θέσεις του θα καταληφθούν από «εκσυγχρονιστές», πολλοί είναι αυτοί που επιθυμούν τη συμμετοχή τους (Παπαντωνίου, Ρέππας, Νεονάκης κ.ά.).

Χτες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπου ο Κ.Στεφανόπουλος τον συνεχάρη για την επανεκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Οσο για τον Κ.Σημίτη ανέφερε ότι «το Συνέδριο ήταν ένα θετικό γεγονός και δημιουργεί τις προϋποθέσεις να πάμε μπροστά πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά». Στο διάλογο δε, που είχαν μπροστά στις κάμερες και οι δυο συμφώνησαν ότι «χρειάζεται νέα ορμή»...

Στο μεταξύ χτες ο Κ. Σκανδαλίδης στην «αποχαιρετιστήρια» συνέντευξη που παρέθεσε με την ιδιότητα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για το «δίπτυχο συνέχειας και ανανέωσης», που πρέπει να χαρακτηρίζει τη σύνθεση της κυβέρνησης και του ΕΓ. Αναφερόμενος στο ΕΓ είπε ότι «δεν μπορεί να είναι ούτε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», αλλά «ούτε και των αχαμνών».... «Πρέπει - συνέχισε - να είναι ισχυρό πολιτικά ώστε να χαράζει τη στρατηγική και τα μέλη του να έχουν χρόνο για να συνεδριάζει τακτικά, ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου». Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, περιορίστηκε να σημειώσει ότι «μετά το συνέδριο υπάρχει ένα πλαίσιο καθαρών πολιτικών που πρέπει να εκφραστούν και στα πρόσωπα» και επισήμανε ότι «το εσωκομματικό τοπίο είναι πλέον ξεκάθαρο και διαφανές και η πολιτική σαφής και ξεκαθαρισμένη».

Παράλληλα, ευχήθηκε στον υποψήφιο για τη θέση του γραμματέα Κ. Λαλιώτη (και πριν αυτός εκλεγεί) επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ