Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
«Σύννεφα» για την καπιταλιστική οικονομία βλέπει η Λαγκάρντ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Η όξυνση των εμπορικών εντάσεων θέτει αυξανόμενη απειλή για την παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι τα «σύννεφα στον ορίζοντα βαραίνουν μέρα με τη μέρα».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι οι απειλές πηγάζουν και από τη «μείωση στην εμπιστοσύνη που προκαλείται από τις προκλήσεις στον τρόπο με τον οποίο γίνεται το εμπόριο, και με χειρισμούς στις εμπορικές σχέσεις και τον τρόπο λειτουργίας πολυμερών οργανισμών».

Οι προειδοποιήσεις της Λαγκάρντ έγιναν ελάχιστες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του G7 στο Κεμπέκ του Καναδά και ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ανακοινώσει νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα με το πρόσχημα της καταπάτησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων.

«Βέλη» Τραμπ στον ΟΠΕΚ

Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) ότι «ανεβάζει» τις τιμές του πετρελαίου «ξεχνώντας» πως η κούρσα ανόδου στις τιμές ξεκίνησε λίγο μετά την απόφασή του να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Οι τιμές του πετρελαίου είναι υπερβολικά υψηλές, ο ΟΠΕΚ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Οχι καλό!», ανέφερε η ανάρτηση μηνύματος του Αμερικανού Προέδρου.

Πάντως, λίγο πριν από την παρέμβαση του Τραμπ, η τιμή του πετρελαίου στις αγορές υποχωρούσε, μετά την επιβεβαίωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για την αύξηση της παραγωγής εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ