Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ
Συναντήσεις την επόμενη βδομάδα στη Γενεύη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα ανακοίνωσε πως θα συναντήσει την επόμενη βδομάδα στη Γενεύη της Ελβετίας απεσταλμένους Ιράν, Ρωσίας και Τουρκίας, για να συζητήσει μαζί τους τις προσπάθειες συγκρότησης μίας Συνταγματικής Επιτροπής για τη Συρία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), που εδρεύει στη Χάγη, είπε ότι «πολύ πιθανόν» να χρησιμοποιήθηκαν το διεθνώς απαγορευμένο νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν και αέριο χλωρίου σε περσινές επιθέσεις στη βόρεια Συρία. Ο αξιωματούχος επικαλέστηκε «αναλύσεις στοιχείων», που φέρεται να επιβεβαίωσαν πως χρησιμοποιήθηκε σαρίν στα νότια της πόλης Λαταμνέχ, στην επαρχία Χάμα, στις 24 Μάρτη 2017. Οι ειδικοί κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι πιθανότητα χρησιμοποιήθηκε και χλώριο ως χημικό όπλο στο νοσοκομείο Λαταμνέχ και τη γύρω περιοχή την επόμενη μέρα, στις 25 Μάρτη 2017. Ο ίδιος απέφυγε πάντως να αναφερθεί στην ταυτότητα του δράστη της επίθεσης.

Τα γεγονότα αυτά, πάντως, οι συριακές αρχές τα απέδωσαν στη δράση τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών και έδωσαν το πρόσχημα στις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν στις αρχές του περσινού Απρίλη τις πρώτες (επί προεδρίας Τραμπ) άμεσες επιθέσεις σε θέσεις του συριακού στρατού.

Κλιμάκωση επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ

Στην Αγκυρα, πάλι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό κανάλι, υποστήριξε ότι η επόμενη τουρκο-αμερικανική συνάντηση για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας (σ.σ. Κούρδων μαχητών) του ΡΚΚ» θα γίνει τον Ιούλη στην Αγκυρα.

Υποστήριξε ακόμη ότι η επίθεση που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας ο τουρκικός στρατός από αέρος και ξηράς, κατά θέσεων ενόπλων του ΡΚΚ στο όρος Καντίλ του βόρειου Ιράκ, γίνεται «με τη συμμετοχή της ιρακινής ομοσπονδιακής και περιφερειακής κυβέρνησης και των ΗΠΑ». Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις εκεί, αλλά και στο Σιντζάρ καθώς και στα συρο-ιρακινά σύνορα θα κλιμακωθούν, όπως επίσης και στον προσφυγικό καταυλισμό του ΟΗΕ, Μαχμούρ. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και επαφές με το Ιράν, ώστε «να βελτιωθεί» η διμερής συνεργασία, καθώς, όπως τόνισε, το όρος Καντίλ είναι κοντά στα ιρακινο-ιρανικά σύνορα (από όπου αναφέρεται πως το τελευταίο διάστημα διαφεύγουν Κούρδοι του ΡΚΚ περνώντας σε ιρανικό έδαφος).

Τέλος, ο Ιρακινός σιίτης ιερωμένος Μοκντάντα αλ Σαντρ, που έχει ασκήσει συχνά κριτική στις ΗΠΑ για την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2003 και βγήκε πρώτος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε χτες πως θα συνεργαστεί με το σιιτικό αντιπολιτευόμενο μπλοκ του Χάντι αλ Αμίρι (που θεωρείται πως υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Ιράν).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιθέσεις, απειλές και πιέσεις με τους λαούς στο στόχαστρο (2021-03-06 00:00:00.0)
Διευρύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν (2020-01-03 00:00:00.0)
Σε ατραπό κρίσιμων εξελίξεων (2018-06-16 00:00:00.0)
Μπλιξ: «Προαποφασισμένη η εισβολή με στόχο τα πετρέλαια» (2007-11-09 00:00:00.0)
Ιρανική απάντηση στις αμερικανικές απειλές (2003-04-25 00:00:00.0)
"Υπόγειος πόλεμος" Τουρκίας - Ιράν σε... ιρακινό έδαφος (1997-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ