Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΟ ΥΠΕΞ
Κάλεσε τον Γάλλο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί

Η Ρώμη υψώνει τους τόνους με αφορμή το Μεταναστευτικό

ΡΩΜΗ.--

Το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Ιταλίας κάλεσε χτες τον Γάλλο πρέσβη στη Ρώμη Κριστιάν Μασέ, για να εκφράσει επίσημα τη δυσαρέσκεια της Ρώμης για τη - κατά τη γνώμη της - «σκληρή» και «άδικη» κριτική που άσκησε η γαλλική στην ιταλική κυβέρνηση σχετικά με χειρισμούς της δεύτερης στο Μεταναστευτικό. Αφορμή ήταν η άρνηση της Ιταλίας να ελλιμενιστεί σε λιμάνι της το πλοίο «Aquarius», στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 600 μετανάστες και κατευθύνεται στην Ισπανία. Ακολούθησε σχόλιο του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Ρώμη είναι «ανεύθυνη» και «κυνική», για να πάρει τη σκυτάλη - χτες - ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της αντιδραστικής ευρωσκεπτικιστικής «Λέγκας») και να πει ότι «δεν χρειαζόμαστε μαθήματα αλληλεγγύης» και «δεν αξίζουμε επιπλήξεις», αλλά και να χαρακτηρίσει «υποκριτική» τη στάση της Γαλλίας, κατηγορώντας την για τις χιλιάδες επιστροφές μεταναστών μέσα από τα ιταλο-γαλλικά σύνορα.

Χτες συνέχισε ο Σαλβίνι, λέγοντας ότι «αν δεν δοθούν επισήμως εξηγήσεις, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στη Γαλλία», αναφερόμενος στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας την Παρασκευή. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, επίσης, ο Κόντε φέρεται διατεθειμένος να ακυρώσει την επίσκεψη αν δεν ζητηθεί επίσημα συγγνώμη από τη Γαλλία.

Αφετηρία όλης αυτής της κόντρας δεν είναι φυσικά κανενός είδους ενδιαφέρον για τους κατατρεγμένους, που άλλωστε αυξάνονται από τις επεμβάσεις εκείνων που δήθεν τους «συμπονούν». Η ουσία είναι πως η νέα ιταλική κυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» - «Λέγκα» επιδιώκει να διαπραγματευτεί ακόμα πιο απαιτητικά τη θέση της στην Ευρώπη και γενικότερα, «προσαρμόζοντας» και την τακτική της σε μια σειρά «φλέγοντα» θέματα. Χαρακτηριστική της ετοιμότητας της ιταλικής αστικής τάξης να συμμετάσχει στα «γεμάτα» στο γεωπολιτικό παιχνίδι ήταν και η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Τζ. Κόντε: «Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Τραμπ, η Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στο G7... Είναι προς το συμφέρον όλων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ