Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στο λιμάνι Χοντέιντα

Φόβοι για νέα σφαγή σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων...

ΣΑΝΑΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Σε κλιμάκωση του αιματοκυλίσματος του λαού της Υεμένης στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντέιντα προχωρούν από χτες τα ξημερώματα τα στρατεύματα επέμβασης και μισθοφορικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και λοιπών δυνάμεων του περιφερειακού συνασπισμού ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που έχουν φτιάξει, με κεντρικό στόχο τη μείωση της αυξανόμενης γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν στη συγκεκριμένη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Η επιχείρηση, που ονομάστηκε «Χρυσή Νίκη», ξεκίνησε χτες ξημερώματα ενάντια στους αντικαθεστωτικούς ενόπλους Χούτι, που ελέγχουν το λιμάνι Χοντέιντα από τον Οκτώβρη του 2015. Η επίθεση ξεκίνησε παρά τις πρότερες υποκριτικές «πιέσεις» ΗΠΑ και ΟΗΕ να ματαιωθεί, καθώς είναι βέβαιο πως θα επιδεινώσει την ήδη εφιαλτική κατάσταση καταστροφής, πείνας και ανείπωτου πόνου που προκαλεί εδώ και τρία χρόνια η ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και του συνασπισμού της στη χώρα. Από το 2015 έως σήμερα, έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο πάνω από 13.000 άμαχοι, λιμοκτονούν πάνω από 8.700.000 άλλοι, ενώ χρειάζεται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια πάνω από το 80% του συνολικού πληθυσμού των περίπου 26.000.000 ανθρώπων.

Διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πως λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση, αναπτύχθηκαν σε δυτικές συνοικίες του λιμανιού Χοντέιντα (από όπου εξαρτάται το 70% του ανεφοδιασμού όλης της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης) περίπου 2.000 στρατιώτες των ΗΑΕ από στρατιωτική βάση που διαθέτει η χώρα στην Ερυθραία. Στη συνέχεια, ξεκίνησε ένα συνεχές σφυροκόπημα του λιμανιού Χοντέιντα από αέρα και θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή περίπου 600.000 κατοίκων της πόλης.

Οι αντικαθεστωτικοί Χούτι, που αρνούνται τις κατηγορίες του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας ότι εξοπλίζονται και υποστηρίζονται από το Ιράν, ανακοίνωσαν λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης ότι χτύπησαν με πυραύλους τουλάχιστον δύο πλοία των επιτιθέμενων δυνάμεων. Διαβεβαίωσαν μάλιστα ότι απαντούν στις επιθέσεις «σε όλα τα μέτωπα»

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την επίθεση στην Υεμένη, καλώντας τις εμπόλεμες πλευρές να επιστρέψουν, έστω και τώρα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στη Βρετανία, πάλι, κόμματα της αντιπολίτευσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι επειδή προστατεύει τη Σαουδική Αραβία και άλλες πλούσιες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου (στις οποίες πουλάει όπλα αφειδώς), μεταξύ άλλων και ασκώντας βέτο σε καταδικαστικά σχέδια απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον όλεθρο που προκαλεί στην Υεμένη η ιμπεριαλιστική επίθεση από το 2015.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ