Πέμπτη 14 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγκαίνια του ΤΑΝΑΡ με αρκετά μηνύματα

Τον Ερντογάν πλαισίωσαν οι ηγέτες Αζερμπαϊτζάν, Σερβίας, Ουκρανίας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην κεντρική Τουρκία
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην κεντρική Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενδεικτικές των συνεργασιών που διεκδικεί η τουρκική πλουτοκρατία ήταν οι δηλώσεις που έγιναν στα προχτεσινά εγκαίνια (στο Εσκισεχίρ της κεντρικής Τουρκίας) της λειτουργίας του αγωγού TANAP, που θα μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από την Κασπία με τελική κατεύθυνση την Ευρώπη, αποτελώντας τμήμα του λεγόμενου «Νότιου Διαδρόμου» που και η ΕΕ προσβλέπει ως εργαλείο «ενεργειακής απεξάρτησης» από τη Ρωσία.

Παρά την ενίσχυση της συνεργασίας της με τη Ρωσία (που είναι αναμενόμενα «ανήσυχη» για αγωγούς όπως ο ΤΑΝΑΡ), η Αγκυρα συνεχίζει να επενδύει στη συνεργασία της με τη Δύση, διατηρώντας πολλούς διαύλους ειδικά με την ΕΕ.

Πλαισιωμένος μεταξύ άλλων από τους ηγέτες Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανίας και Σερβίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε τον ΤΑΝΑΡ «σύμβολο πολυμερών συνεργασιών... Αποτέλεσμα του κοινού μας οράματος και προάγγελο νέων κοινών σχεδίων... Προϊόν της οικονομικής σταθερότητας αλλά και της πολιτικής βούλησης».

Δίπλα του, ο Αζέρος Πρόεδρος Ιλχαμ Αλιεβ μίλησε για «νίκη της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν» που - ισχυρίστηκε - «συγγράφουν την ενεργειακή ιστορία του 21ου αιώνα».

Ο Σέρβος ομόλογός τους Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι ο αγωγός θα διασφαλίσει πως τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα είναι πια απομονωμένα από μεγάλα σχέδια υποδομών και θα βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στην περιοχή.

Τέλος, ο Ουκρανός ηγέτης Πέτρο Ποροσένκο τόνισε πως το ζητούμενο είναι τελικά «η ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Ευρώπης και της Ουκρανίας, που θα διαφοροποιήσει την αγορά αερίου στην ήπειρο», αναφέροντας ότι στόχος του Κιέβου είναι να αγοράσει κι αυτό αζέρικο αέριο ενδεχομένως μέσα από επέκταση του αγωγού σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Στην τελετή παραβρέθηκε και ο ηγέτης των Κατεχομένων της Κύπρου, Μουσταφά Ακιντζί, που μίλησε για τη «σημαντική ευθύνη να γίνεται σωστή χρήση των (σ.σ. ενεργειακών) αποθεμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, με κοινή σοφία». Χαρακτήρισε τον ΤΑΝΑΡ εξαιρετικό παράδειγμα ορθολογικής συνεργασίας στην Ενέργεια και εξέφρασε την ελπίδα «το πνεύμα οικονομικής συνεργασίας που δημιούργησε τον ΤΑΝΑΡ να αποτελέσει έμπνευση για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ