Σάββατο 16 Ιούνη 2018 - Κυριακή 17 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Συζήτηση για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ

Πριν από λίγες μέρες συζητήθηκε στην Ολομέλεια η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τις «σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ». Σ' αυτήν τη συνεδρίαση, η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, παρουσίασε τα επικίνδυνα σχέδια, που περιλαμβάνουν την ενίσχυση της πολεμικής προετοιμασίας, με συνεργασία των δύο ιμπεριαλιστικών συμμαχιών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, ενώ προέβαλε και τους επικίνδυνους αυτοτελείς σχεδιασμούς της ΕΕ στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Στρατηγικής» της, σημάδι των εντεινόμενων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία.

Θυμίζουμε ότι η «Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ» κινητοποιεί όλα τα μέσα (πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, εμπορικά, στρατιωτικά) που διαθέτει η ιμπεριαλιστική Ενωση για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ανά τον κόσμο. Οι γεωγραφικές ιεραρχήσεις της ΕΕ που θέτει είναι κατά σειρά: Δυτ. Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, Καύκασος, νότια γειτονιά της ΕΕ.

Από αυτήν την αφετηρία, η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου προτείνει τη συμπληρωματικότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ, το συντονισμό τους σε περιπτώσεις επεμβάσεων για «διαχείριση κρίσεων». Στηρίζει την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ και της εμβάθυνσης της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» τους. Παράλληλα, τονίζει την αυτοτέλεια της ΕΕ, ενώ απευθυνόμενη στις ΗΠΑ για τη στάση τους, ζητά «κατανόηση των ευρωπαϊκών στρατηγικών συμφερόντων».

Υποστηρίζει επίσης την «Ενισχυμένη Προωθημένη Παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του», απέναντι στη Ρωσία, με την ανάπτυξη τεσσάρων πολυεθνικών μάχιμων μονάδων του ΝΑΤΟ στην Εσθονία, στη Λετονία, στη Λιθουανία και την Πολωνία και καλεί σε κοινή αντιμετώπιση της ρωσικής διείσδυσης. Χαρακτηρίζει την PESCO συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ και ότι πρέπει να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ ώστε να λειτουργεί και στα δύο πλαίσια με διάθεση ανάλογων στρατιωτικών ικανοτήτων.

Παράλληλα, η έκθεση σημειώνει ότι πρέπει να αρθούν τα όποια νομικά κι άλλα εμπόδια ώστε στρατεύματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να μπορούν να μετακινούνται ανεμπόδιστα από κράτος σε κράτος για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στο όνομα της ενίσχυσης της λεγόμενης «στρατιωτικής κινητικότητας».

Τα άλλα ζητήματα με τα οποία καταπιάνεται η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου είναι: Τα πεδία της συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, ιδίως «ενάντια στις υβριδικές απειλές, για την κυβερνοασφάλεια». Ανταλλαγή πληροφοριών. Ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας και αξιολόγηση των στρατιωτικών επιδόσεων των κρατών - μελών της ΕΕ (μηχανισμός CARD). Στήριξη του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας». Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Συνέχιση συνεργασίας στρατευμάτων ΕΕ - ΝΑΤΟ, όπως π.χ. των Frontex - Sea Guardian στη Μεσόγειο.

Παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ «είναι δυνάμεις ανασφάλειας για τους λαούς, αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή», υπενθύμισε ότι «τα 22 μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΝΑΤΟ» και κάλεσε τους λαούς «με την πάλη τους να είναι σε επαγρύπνηση για καμία αλλαγή συνόρων. Αποδέσμευση από αυτές τις λυκοσυμμαχίες με το λαό στην εξουσία είναι ο μόνος δρόμος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ