Σάββατο 16 Ιούνη 2018 - Κυριακή 17 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Τιμή στα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 70χρονα της πολιτικής προσφυγιάς

Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ουγγαρίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Με μαζική συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 3 του Ιούνη η εκδήλωση της Λέσχης Φίλων του ΚΚΕ και του Παραρτήματος Ουγγαρίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Κόμματος και τα 70 χρόνια της πολιτικής προσφυγιάς.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ παρευρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία από το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα.

Η επιτυχία της εκδήλωσης είναι άλλη μια απάντηση στον εντεινόμενο αντικομμουνισμό, τη διαστρέβλωση και παραχάραξη της Ιστορίας στην Ουγγαρία και σε άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η όμορφη αυτή πρωτοβουλία των φίλων του Κόμματος έκλεισε με μεγάλη συναυλία της Ρίτας Αντωνοπούλου, του Μανώλη Ανδρουλιδάκη και του συγκροτήματός τους. Με θέρμη το κοινό αγκάλιασε τα τραγούδια που εκφράζουν αγώνες, πόθους και καημούς των παλιότερων και των σημερινών γενεών.

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που κράτησε για ώρες, περιελάμβανε πολλά συγκροτήματα από όλη την Ουγγαρία: Τα χορευτικά «Ελληνισμός» και «Τριαντάφυλλα» από το χωριό «Μπελογιάννης», η χορωδία «Καρυάτιδες», όπως και τα μουσικά συγκροτήματα «Ταβέρνα» από το χωριό «Μπελογιάννης» και ο «Πασατέμπος».

Συγκίνηση προκάλεσε ιδιαίτερα στους πολιτικούς πρόσφυγες και τα παιδιά τους η συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος του Πρώην Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων, που τα μέλη του αντάμωσαν και πάλι επί σκηνής μετά από 4 δεκαετίες, για τις ανάγκες της εκδήλωσης, ενώ ήρθαν ειδικά για αυτόν το σκοπό από την Ελλάδα οι μουσικοί Γιώτης Σαμαράς και Γιώργος Δεληγιάννης, παιδιά μαχητών του ΔΣΕ.

Στην έκθεση που στήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης
Στην έκθεση που στήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης
Στο χώρο της εκδήλωσης φιλοξενήθηκαν έκθεση φωτογραφιών από τα 100 χρόνια της δράσης του ΚΚΕ, της πολιτικής προσφυγιάς στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, καθώς και έκθεση αντικειμένων, βιβλίων, εκδόσεων από τους πολιτικούς πρόσφυγες της Ουγγαρίας.

Σημαντικό μέρος των εκθεμάτων της πολιτικής προσφυγιάς της Ουγγαρίας προέρχεται από τη συλλογή των Γιάννη Ράπτη και Χαράλαμπου Βλάχου, που για δεκαετίες συγκεντρώνουν ακούραστα υλικό από τη ζωή και δράση των πολιτικών προσφύγων.

Με συμμετοχή από όλες τις γενιές

Στην εκδήλωση συμμετείχαν όλες οι γενιές, νιώθοντας συγκίνηση και υπερηφάνεια για τα 100χρονα του ΚΚΕ.

Από τους παλαίμαχους συντρόφους, ο Σπύρος Κανακαρίδης δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Το Κόμμα μας κάνει πράξη τις αποφάσεις του για την επιστημονική ενασχόληση με την Ιστορία του και κυρίως το πέρασμά της στις νέες γενιές. Τούτο το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία για μας τους Ελληνες της Ουγγαρίας που βιώσαμε από πρώτο χέρι τις βάρβαρες πολιτικές της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο αντικομμουνιστικό περιβάλλον της σημερινής Ευρώπης των μονοπωλίων και ανάμεσά τους της αστικής τάξης της Ουγγαρίας, που εκφράζει με τόσους τρόπους τον αντικομμουνισμό της. Η εκδήλωση αυτή αναδεικνύει την Ιστορία μας για την ολοκλήρωση των οραμάτων της γενιάς της δικής μας αλλά και των σημερινών γενεών στην Ελλάδα».


Η Ολγα Σαμαρά, μέλος του χορευτικού συγκροτήματος «Ελληνισμός», μας είπε μετά το τέλος της εκδήλωσης: «Νιώθω πως σήμερα τιμήσαμε την Ιστορία των γονιών μας. Ξέρουμε πως τέτοιες εκδηλώσεις ενοχλούν αυτούς που έβαλαν σκοπό της ζωής τους να αλλάξουν την αλήθεια μας. Δεν θα τα καταφέρουν!».

Ο Θωμάς Ψαρογιάννης, πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ της Ουγγαρίας αλλά και του Πολιτιστικού Συλλόγου (πρώην Συλλόγου Πολιτικών Προσφύγων), μας είπε: «Είμαστε πολύ συγκινημένοι. Νιώθουμε πως σήμερα σε μια πραγματικά μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση καταφέραμε να συσπειρώσουμε πλήθος κόσμου, βασισμένοι στα ιδανικά του Κόμματός μας αλλά και σε αυτά των αγωνιστών της Αντίστασης και του ΔΣΕ. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο πως γενιές διάφορων ηλικιών βρέθηκαν δίπλα, προβληματίστηκαν, τραγούδησαν, χόρεψαν, απόλαυσαν καλλιτέχνες υψηλού διαμετρήματος».

Η παλαίμαχη αγωνίστρια Αρετή Μπακιρτζή, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και μέλος της χορωδίας «Καρυάτιδες», συγκινημένη, δήλωσε εντυπωσιασμένη από το ενδιαφέρον των νέων να μάθουν μέσα από τα ντοκουμέντα των εκθέσεων την πραγματική Ιστορία.

Ο Βασίλης Χαχόπουλος, από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, δήλωσε: «Η εκδήλωση αυτή είναι συνέχεια της δράσης μας και αποτέλεσε απάντηση και σε αντικομμουνιστικές δυνάμεις που επιχείρησαν - και δεν είναι η πρώτη φορά - να σπείρουν το δηλητήριό τους. Μας χαροποίησε ιδιαίτερα πως όχι μόνο Ελληνες αλλά και Ουγγροι εργαζόμενοι ήταν κοντά μας. Ακόμα και κάτοικοι της συνοικίας που έγινε η εκδήλωση μας έδιναν συγχαρητήρια».


Με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη η παιδική χορωδία του χωριού «Μπελογιάννης»
Με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη η παιδική χορωδία του χωριού «Μπελογιάννης»


Η ορχήστρα του χωριού «Μπελογιάννης»
Η ορχήστρα του χωριού «Μπελογιάννης»

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ