Σάββατο 16 Ιούνη 2018 - Κυριακή 17 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΒΟΥΛΗ
Καταλύτης διεργασιών

Eurokinissi

Τα όσα ακολούθησαν την ανακοίνωση της συμφωνίας όσο και η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε την Πέμπτη η ΝΔ, είναι ενδεικτικά για το πώς με επίκεντρο την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία, όσο και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - για λογαριασμό της αστικής τάξης - αναδεικνύεται στον καλύτερο «σημαιοφόρο» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή κλέβοντας την μπουκιά απ' το στόμα των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, ξεδιπλώνεται και ένας νέος γύρος διεργασιών στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ντύνοντας με τον μανδύα του κοσμοπολιτισμού τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, επιχειρεί με αφορμή και τη συμφωνία να ρίξει «γέφυρες» σε άλλα τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας αλλά και σε δυνάμεις της λεγόμενης «κεντροδεξιάς» (γι' αυτό σε ομιλίες στελεχών του γίνονται αναφορές σε Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη). Ταυτόχρονα, με το φερετζέ της «προόδου» απέναντι στη «συντήρηση» και την «πατριδοκαπηλία», επί της ουσίας «καρφώνει» τη ΝΔ ότι με τη στάση της δεν υπηρετεί τους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου, όπως είναι η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δ. Βαλκανίων, γιατί είναι «όμηρος της ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό της».

Ακριβώς επειδή το κοινό έδαφος είναι οι στόχοι του κεφαλαίου, η ΝΔ, όπως δείχνουν και η πρόταση δυσπιστίας και η επιχειρηματολογία που τη συνόδευσε, επιχειρεί διαφοροποίηση ψάχνοντας επιμέρους σημεία για να στοιχειοθετήσει την αντίθεσή της στη συμφωνία, σηκώνει την ονοματολογία με το βλέμμα στραμμένο και στις διεργασίες που γίνονται στον ακροδεξιό χώρο, αν και κατηγορεί με τη σειρά της την κυβέρνηση ότι εκείνη είναι που με τη συμφωνία δίνει τροφή στην ακροδεξιά. Παράλληλα, επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση της δε στηρίζει τους στόχους της αστικής τάξης, σε τοποθετήσεις της μιλάει για το ότι «είναι λίγα τα ανταλλάγματα» που δίνονται για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως και ότι δεν είναι «η κατάλληλη στιγμή».

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της αντίφασης είναι και τα όσα συμβαίνουν στο Κίνημα Αλλαγής, όπου από την πρόθεση της Φώφης Γεννηματά να καταψηφιστεί η συμφωνία («Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση», σημείωσε), έσπευσαν να διαφοροποιηθούν οι Στ. Θεοδωράκης (την χαρακτήρισε «ένα πρώτο αναγκαίο βήμα»), Γ. Παπανδρέου, Γ. Καμίνης («η συμφωνία για το Μακεδονικό είναι καλή»), όπως και η ΔΗΜΑΡ, ενώ χαρακτηριστική είναι και η δήλωση Λοβέρδου ότι «προσπαθούμε να μη διασπαστούμε».

Παράλληλα, με επίκεντρο τη συμφωνία οι διεργασίες «τρέχουν» και στην ακροδεξιά.

Στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, παρά την προειδοποίηση Καμμένου ότι θα διαγράψει όποιον στηρίξει τη συμφωνία, έντονη είναι η φημολογία ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές προτίθενται να την ψηφίσουν. Την ίδια ώρα, την Παρασκευή, ο Δ. Καμμένος ερωτώμενος σχετικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει την πρόταση μομφής λέγοντας: «Εχω αποφασίσει, θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις. Θα δείτε στη Βουλή, αν θα ψηφίσω υπέρ της πρότασης μομφής».

Εξίσου χαρακτηριστικές είναι και οι εξελίξεις στη Χρυσή Αυγή, όπου για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια έρχονται οι έντονες διεργασίες για τη μετεξέλιξη και το ρόλο του ναζιστικού μορφώματος που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του αρχηγού του ναζιστικού μορφώματος Μιχαλολιάκου για τη διαγραφή Μπαρμπαρούση: «Η Χρυσή Αυγή καταδικάζει την δήλωση Μπαρμπαρούση, η οποία είναι εκτός γραμμής της Χρυσής Αυγής, η οποία είναι ένα πολιτικό κίνημα και ο βουλευτής Μπαρμπαρούσης με την δήλωσή του αυτή έδωσε μια βαθιά επικοινωνιακή ανάσα στον ΣΥΡΙΖΑ». Σημειώνεται ότι στο βίντεο - δήλωση του Ν. Μιχαλολιάκου έλειπαν οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ