Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Επαφές Τουσκ στην Ιταλία

ΡΩΜΗ.--

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, βρέθηκε χτες στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, Ρώμη, όπου συνάντησε τόσο τον Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, όσο και τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, καθώς εντείνονται μια σειρά από αντιλαϊκές διεργασίες στην Ευρώπη, με αιχμή την «αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού» (όπως έδειξε και η χτεσινή ανακοίνωση περί πραγματοποίησης μίνι Συνόδου).

Ο Τουσκ συζήτησε με τον Κόντε πάνω από δύο ώρες, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση μαζί του «χρήσιμη». Το πρακτορείο ANSA επικαλέστηκε πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφάνισε ως «αδιανόητο» η Ρώμη να δεχτεί μετανάστες που ήδη δεν έχουν γίνει δεκτοί σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση των «πρωταρχικών αφίξεων» (μεταναστών) που, όπως υποστήριξε, «η Ιταλία αντιμετωπίζει μόνη της».

Στο μεταξύ, ο Ματαρέλα δήλωσε ότι «η Ιταλία συμβάλλει στην υποχρέωση αλληλεγγύης, στήριξης και υποδοχής όσων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις χώρες τους» και επισήμανε ότι η χώρα του «σέβεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που αφορούν τους πολίτες με δικαίωμα στη διεθνή προστασία», αλλά, ταυτόχρονα, καλεί «την Ευρωπαϊκή Ενωση να κάνει νέα βήματα σε αυτόν τον τομέα». Οπως υποστήριξε, «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να βρει τον τρόπο να παρέμβει στο σύνολό της και όχι να αφήνει στις χώρες πρώτης εισόδου την αντιμετώπιση του βάρους των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης... Η διεθνής κοινότητα πρέπει να προχωρήσει σε κοινές και μακρόπνοες επιλογές για τη διαχείριση ενός φαινομένου που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη», με παρεμβάσεις «οι οποίες να εξαλείψουν τις οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και κλιματολογικές αιτίες» που συνδέονται με το Μεταναστευτικό.

Η παρέμβαση Ματαρέλα και οι επαφές Τουσκ έγιναν λίγες μέρες μετά τη «διαμάχη» που ξέσπασε ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες με αφορμή την υποδοχή εκατοντάδων κατατρεγμένων από την Αφρική, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για τον καταμερισμό του «βάρους» που συνεπάγεται η «αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού» αλλά και για ανταλλάγματα που όλες οι πλευρές θέτουν σε ένα παζάρι πολύπλευρο, σκληρό και διαρκές.

Χτες, ο Κόντε αναμενόταν να έχει σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών (και ηγέτη της συγκυβερνώσας «Λέγκας»), Ματέο Σαλβίνι. Στόχος ήταν η διαμόρφωση πρότασης για το Μεταναστευτικό που η Ρώμη θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους της. «Το πρόβλημα δεν είναι να "απωθήσει" κανείς τους μετανάστες μέσα στην ΕΕ αλλά να υπερασπιστεί τα ευρωπαϊκά σύνορα», επανέλαβε ο Σαλβίνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ