Πέμπτη 21 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Τα χρονοδιαγράμματα ΝΑΤΟ - ΕΕ επιταχύνουν την υλοποίησή της

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ που επικύρωσε τη συμφωνία

Copyright 2018 The Associated

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ που επικύρωσε τη συμφωνία
Με γρήγορα βήματα και το «ρυθμό» να δίνουν τα «στενά» χρονοδιαγράμματα ΝΑΤΟ - ΕΕ, προχωράει η υλοποίηση της ευρωατλαντικής κοπής συμφωνίας για το ονοματολογικό της γείτονος. Πρόκειται βέβαια για μια ακόμα επιβεβαίωση ότι τα σχέδια για ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποτελούν και το βασικό περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως αυτό καταγράφεται στο 2ο άρθρο της, εκεί όπου υπάρχει και αναλυτικά ο «οδικός χάρτης» για την υλοποίησή της.

«Το ΝΑΤΟ κατέληξε σε ομόφωνη πολιτική απόφαση να συζητήσει επισήμως για την πρόσκληση ένταξης της "Μακεδονίας" στη συμμαχία, στη Σύνοδο Κορυφής της, αρχές Ιούλη στις Βρυξέλλες», είπε χτες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζ. Ζάεφ, μιλώντας στη Βουλή της χώρας του.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο «France 24», ότι η Σύνοδος «ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας, χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ελλάδα για τη νέα ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας».

Επιπρόσθετα, σε επίπεδο ΕΕ, στην παράδοση - παραλαβή της προεδρίας των χωρών της ομάδας «Βίσεγκραντ» (αποτελείται από Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία), οι πρέσβεις Ουγγαρίας και Σλοβακίας, Λ. Ντουξ και Χ. Μάρκους, αντίστοιχα είπαν ότι αναμένουν «καλά νέα» την επόμενη βδομάδα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ότι αρχίζουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη «Μακεδονία» και ότι οι χώρες τους θα βοηθήσουν «όσο μπορούν» σε αυτήν την κατεύθυνση.

Επικυρώθηκε στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συμφωνία

Σε ένα τέτοιο μοτίβο, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε χτες σε ειδική συνεδρίαση τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα για την επίλυση της διαφοράς του ονοματολογικού. Η συμφωνία επικυρώθηκε με 69 ψήφους υπέρ. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Ως «ένα πρώτο βήμα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα μέχρι την πλήρη ένταξη» χαιρέτισε την ψήφιση της συμφωνίας από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γ. Χαν.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός Ζάεφ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη αργά το βράδυ της Τρίτης, δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να επιδιώξει την αποπομπή του Προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ, αν αυτός δεν επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Αν οι πολίτες αποφασίσουν ότι θέλουν την αλλαγή του ονόματος και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του», είπε ο Ζάεφ, όπως και ότι «αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δεν θα έχει το δικαίωμα να την ανατρέψει» και να «εμποδίσει το δρόμο της "Μακεδονίας" προς την Ευρώπη».

Απαντώντας ο Ιβάνοφ προκάλεσε τον Ζάεφ να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία αποπομπής του, προσθέτοντας ότι δεν αλλάζει θέση για τη συμφωνία (την απορρίπτει) και δεν κάμπτεται από «απειλές και πιέσεις».

Εστιάζουν στα «οικονομικά οφέλη»

Την ίδια ώρα, ο Τύπος της ΠΓΔΜ εστιάζει στα «οικονομικά οφέλη» από τη συμφωνία, τα σχέδια δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων για τη «διασυνδεσιμότητα» της περιοχής, που αποτελούν εξάλλου βασικό κομμάτι των διευθετήσεων που δρομολογούνται.

Ενδεικτικά, η εφημερίδα «SLOBODEN PECHAT» σε δημοσίευμά της καταγράφει τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι τους τέσσερεις τελευταίους μήνες οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν στα 254,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και μιλάει για «περιθώρια βελτίωσης».

Παράλληλα, η εφημερίδα «NEZAVISEN VESNIK» αναπαράγει δήλωση του αρμόδιου για τα οικονομικά θέματα αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Κ. Ανγκιούσεφ, σύμφωνα με τον οποίο κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα ξεκινήσει πιθανότατα η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ένα έργο για το οποίο οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης τον Οκτώβρη 2016. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προσθέτει η εφημερίδα, ανήγγειλε την επεξεργασία βασικού προγράμματος και ακολούθως την προκήρυξη διαγωνισμού προκειμένου να αναδειχθεί η ανάδοχος εταιρεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ανγκιούσεφ τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μετά από αρκετές ανεπίσημες συναντήσεις, θα έχει συνάντηση με τα «Ελληνικά Πετρέλαια» για να λυθεί το πρόβλημα της επαναλειτουργίας του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκη - Σκόπια.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «NOVAMAKEDONIJA» παραθέτει δηλώσεις του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, Μπρ. Αζέσκι, ότι «με τη χαλάρωση των σχέσεων στα Βαλκάνια θα έχουμε προβλεψιμότητα και αυτή αποτελεί την κορυφαία προϋπόθεση για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Πιθανότατα θα υπογραφούν και πολύ σημαντικά έγγραφα που δεν είχαν υπογραφεί μέχρι τώρα εξαιτίας αυτού του ζητήματος, όπως είναι οι συμφωνίες για την προστασία των επενδύσεων και την αποφυγή της διπλής φορολογίας, που είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων». Ταυτόχρονα, ο Αζέσκι σημείωσε ότι για την οικονομία της ΠΓΔΜ είναι πολύ σημαντικό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, «καθώς για τη χώρα δεν υπάρχει στο θέμα αυτό άλλη εναλλακτική λύση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η συμφωνία των Πρεσπών τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με Ρωσία (2019-01-16 00:00:00.0)
Σε ρυθμούς δημοψηφίσματος και στο πλαίσιο κατευθύνσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (2018-08-01 00:00:00.0)
Αναμένοντας το «αποφασιστικό βήμα» για τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία (2018-06-05 00:00:00.0)
Ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός υπαγορεύει τη συμφωνία (2018-06-01 00:00:00.0)
«Τρέχει» τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Δυτικά Βαλκάνια (2018-05-02 00:00:00.0)
Επιτάχυνση διεργασιών σε «ράγες» ΝΑΤΟ, ΕΕ, κεφαλαίου (2018-02-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ