Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πρωτοστατεί στα παζάρια

ΡΩΜΗ.--

Οπως φάνηκε και από το χτεσινοβραδινό βέτο, «πρωταγωνιστικό ρόλο» στα παζάρια που εντείνονται με μοχλό το Μεταναστευτικό διεκδικεί η αστική τάξη της Ιταλίας, προσπαθώντας να αξιοποιήσει στο έπακρο το γεγονός ότι αποτελεί «χώρα υποδοχής» για εκατοντάδες χιλιάδες κατατρεγμένους από Αφρική και αλλού.

«Δήλωση προθέσεων» είχε κάνει, άλλωστε, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: «Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φτάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων».

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων - που επικαλείται μεταξύ άλλων η τουρκική «Σαμπάχ» - σύμφωνα με τις οποίες η Ρώμη «φρενάρει» ήδη τη δεύτερη δόση της οικονομικής βοήθειας προς την Αγκυρα, που προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για το Μεταναστευτικό.

Βέβαια, οι ενστάσεις της Ρώμης για τους χειρισμούς των Βρυξελλών στο Μεταναστευτικό συνδέονται με διάφορα ανταλλάγματα που η ιταλική κυβέρνηση γυρεύει σχετικά με τη θέση της στην ΕΕ, ειδικά μετά την ανάδειξη των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων «Κίνημα 5 Αστέρων» και «Λέγκα» που αναδείχτηκαν στην κυβέρνηση, «αναπροσαρμόζοντας» το βηματισμό του ιταλικού κεφαλαίου, στο φόντο και του πολύ υψηλού κρατικού χρέους και των μεγάλων προβλημάτων στην ιταλική οικονομία.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε στη «Λε Μοντ» ότι η Ιταλία πρέπει να σταματήσει τις «εμπρηστικές» δηλώσεις και «να αναρωτηθεί αν οι μονομερείς αποφάσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ