Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
«Κίνδυνος για τη συνοχή της ΕΕ το Μεταναστευτικό»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τον κίνδυνο που ενέχει για τη «συνοχή της ΕΕ» το θέμα της διαχείρισης της μετανάστευσης και των προσφύγων υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας χτες στο γερμανικό Κοινοβούλιο. «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Αλλά η μετανάστευση θα μπορούσε να κρίνει τη μοίρα της ΕΕ», είπε με έμφαση, αποκαλύπτοντας τις έντονες αντιθέσεις που εκφράζονται εντός της ΕΕ και σε αυτό το ζήτημα. «Σε όλες τις παγκόσμιες προκλήσεις η ΕΕ θα πρέπει να δίνει μια όσο το δυνατόν πιο συνεκτική απάντηση», είπε, απαντώντας στη θέση του χριστιανοκοινωνιστή (CSU) υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, για απώθηση στα γερμανικά σύνορα των προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Επανέλαβε πως από τα επτά σημεία μιας κοινής πολιτικής ασύλου, δύο είναι ακόμη αμφιλεγόμενα: Η κατανομή προσφύγων μεταξύ των κρατών - μελών (Κανονισμός του Δουβλίνου) και η θέσπιση κοινών προτύπων για τη χορήγηση ασύλου. Υπογράμμισε πάντως τη «μεγάλη σύμπνοια» μεταξύ των κρατών - μελών για τη μείωση της «παράνομης» μετανάστευσης και για μια «καλή ανταλλαγή μεταξύ κρατών στη βάση νόμιμων συμφωνιών». Υπάρχει «ανάγκη δράσης για μια βιώσιμη και αποτελεσματική τάξη και διακυβέρνηση, με εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα», πρόσθεσε, και ξεκαθάρισε ότι «οι άνθρωποι που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη δεν μπορούν να επιλέγουν σε ποια χώρα θα πάνε».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να μιλήσουμε με τα αφρικανικά κράτη για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που δεν έχουν κανένα δικαίωμα διαμονής», με πρότυπο τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Στο μεταξύ, σε χτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη, ο Χ. Ζεεχόφερ άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σχετικά με την προθεσμία που έχει δώσει στην καγκελάριο μέχρι την Κυριακή προκειμένου να βρει «ευρωπαϊκή λύση» για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών. «Είχαμε (σ.σ. CDU/CSU) το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν μπορεί, λοιπόν, να συνεχίσουμε όπως πριν», δήλωσε. Πρόσθεσε πάντως ότι το κόμμα του «δεν θέλει να ανατρέψει την καγκελάριο, ούτε να διαλύσει τη συνεργασία με τους χριστιανοδημοκράτες». Εξάλλου, σημείωσε καταλήγοντας, «με την κυρία Μέρκελ δεν υπάρχει διαφορά ουσίας, αλλά μόνο μεθοδολογίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ