Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην «τελική ευθεία» και με Αλβανία

Αισιόδοξος ότι θα προχωρήσουν σύμφωνα με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα η συμφωνία με την ΠΓΔΜ αλλά και οι διευθετήσεις με την Αλβανία, εμφανίστηκε ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στο ρ/σ «24/7».

Στη γραμμή ότι οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί κουμπώνουν με τις βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης στην περιοχή, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει μέγιστο συμφέρον να λύσει τα προβλήματά της με τους βόρειους γείτονές της. Το μέγιστο αυτό συμφέρον είναι, πρώτον διότι θα είναι ηγεμονική δύναμη απέναντί τους, δεύτερον γιατί αυτοί οι λαοί μόλις φύγουν από τις αντιθέσεις τους και τις παραδοξολογίες θα είναι μαζί μας, και τρίτον γιατί η Ελλάδα ένα πρόβλημα έχει, προς ανατολάς».

Σε ό,τι αφορά τις διευθετήσεις με την Αλβανία, επιβεβαίωσε ότι προχωράνε με συζητήσεις και για το περιουσιακό, αρνούμενος όμως ότι αφορούν τους λεγόμενους «Τσάμηδες»:

«Είναι άλλο πράγμα οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων και άλλο πράγμα οι "περιουσίες των Τσάμηδων" (...) Με την κήρυξη του πολέμου η χώρα μας προχώρησε στη μεσεγγύηση των ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών. Μόλις τελειώσει το εμπόλεμο, αυτές, μετά από δικαστικές αποφάσεις, μπορεί αλλά και μπορεί και όχι να επιστραφούν. Αυτές είναι ιδιοκτησίες που τέθηκαν υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους προσωρινά, μεταβατικά, ενόψει του πολέμου. Είναι πριν από τον πόλεμο. (...) Οι "τσαμικές περιουσίες" είναι περιουσίες που αφορούν το τέλος του πολέμου και για τις οποίες υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

Στο βασικό κεφάλαιο των παζαριών, αυτό για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δυο χωρών, είπε ότι «είμαστε στον τελειωμό αυτής της διαπραγμάτευσης».

Διευκρίνισε ότι «εμείς θέλουμε να έχουμε 100% την επήρεια των νήσων, ιδιαίτερα αυτών που είναι πάνω από την Κέρκυρα, πριν απ' όλα των Οθωνών», ενώ εκτίμησε ότι «θα υπερβούμε και θα τακτοποιήσουμε στο μέγιστο» τη «νομική δυσκολία», με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας που είχε κρίνει αντισυνταγματική την προηγούμενη σχετική συμφωνία το 2009.

Προανήγγειλε, δε, επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ως «βάση για την αιγιαλίτιδα ζώνη. Γιατί ξέρετε, η ΑΟΖ δεν μας δίνει κυρίαρχα δικαιώματα, δεν είναι κυριαρχία, δεν είναι σαν έδαφος, ενώ η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι σαν το έδαφος, είναι κυρίαρχα δικαιώματα, είναι επέκταση της Ελλάδος και η επέκταση της Ελλάδος είναι μια πράξη που θα την κάνουμε και θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μετά από δεκαετίες θα επεκτείνει τον χωρικό της ορίζοντα».

Επιμένοντας στην τέτοια ρητορική, που πριν μερικές βδομάδες ανέπτυσσε από τα ακριτικά Ψαρά και ο Π. Καμμένος, ο Ν. Κοτζιάς είπε: «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι ο διπλασιασμός της αιγιαλίτιδας ζώνης, δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο είναι διπλασιασμός της κυριαρχίας μας».

Πρόσθεσε ότι η τέτοια «επέκταση» θα γίνει «σταδιακά», ότι αντίστοιχοι σχεδιασμοί υπάρχουν και για τη Νότια Κρήτη και ότι ως κυβέρνηση «είμαστε σε θέση να λύσουμε όλα τ' ανοιχτά ζητήματα και απερίσκεπτοι ν' ασχοληθούμε με το κύριο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής στην περιοχή», την Τουρκία. Απέρριψε, πάντως, το ενδεχόμενο για κάποια «πρωτοβουλία» στο Κυπριακό άμεσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ