Σάββατο 30 Ιούνη 2018 - Κυριακή 1 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
Μηχανισμός νέων επεμβάσεων

Το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση ενός ακόμα δολοφονικού μηχανισμού έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, όπου οι υπουργοί Αμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Βελγίου, Δανίας, Εσθονίας, Ολλανδίας και Πορτογαλίας υπέγραψαν τη λεγόμενη Επιστολή Πρόθεσης Συμμετοχής στην «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων». Η ιδέα είχε προταθεί από τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν και βρήκε αμέσως υποστήριξη από την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ.

Αποκαλυπτικά για το περιεχόμενο του νέου αυτού σχήματος είναι τα όσα είπε η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φ. Παρλί, σημειώνοντας ότι η «Πρωτοβουλία» έχει σκοπό να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των Γενικών Επιτελείων ευρωπαϊκών χωρών που είναι «ικανές και πρόθυμες», προκειμένου να καταστεί εφικτή η «κοινή, ταχύτερη αντίδραση» στο πλαίσιο του NATO αλλά και σε αυτό της ΕΕ, σε μια βάση «κοινών σχεδιασμών για σενάρια δυνητικών κρίσεων, που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

Εδινε και ...παραδείγματα: «Εάν χρειαζόταν να διεξαγάγουμε μια επιχείρηση παρόμοια με τη "Σερβάλ" στο Μάλι το 2013, θα θέλαμε να μπορούμε να τη φέρουμε σε πέρας με τη συμμετοχή πολλών ακόμη χωρών», αλλά «οι χρόνοι λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ είναι ακόμη πολύ αργοί, λαμβανομένης υπόψη της επείγουσας φύσης που μπορεί να έχει μια κρίσιμη κατάσταση σε μια χώρα όπου οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι παίζεται ένα κρίσιμο διακύβευμα για την ασφάλειά τους».

Ο μηχανισμός προβλέπει κοινές ευρωπαϊκές επεμβάσεις σε τρίτες χώρες, εκτός ευρωενωσιακών συνόρων, με πρόσχημα φυσικές καταστροφές, στρατιωτικές επεμβάσεις σε «εστίες κρίσης», επιχειρήσεις απομάκρυνσης Ευρωπαίων πολιτών από επικίνδυνες ζώνες και ό,τι άλλο μπορεί να χρησιμεύσει ως πρόσχημα.

Τυπικά η εν λόγω «Πρωτοβουλία» κινείται εκτός του πλαισίου της EE και της PESCO. Ωστόσο, έρχεται να την συμπληρώσει, καθώς και να συμβάλει στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς στόχους.

Διόλου τυχαία, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο νέο στρατιωτικό σχήμα, λέγοντας ότι «βλέπω αυτήν τη νέα πρωτοβουλία ως κάτι που μπορεί να συμπληρώσει και στην πραγματικότητα να ενισχύσει το έργο που συνεχίζεται στο ΝΑΤΟ για την ενίσχυση και την αύξηση της ετοιμότητας των δυνάμεών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ