Σάββατο 30 Ιούνη 2018 - Κυριακή 1 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Μύλος» διεργασιών, καβγάδες και σενάρια εχθρικά για το λαό

Eurokinissi

Με αμείωτη ένταση και μοχλό, στη φάση αυτή, την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ και την ευρωΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία με την ΠΓΔΜ, συνεχίζονται οι διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Οι ανεξαρτητοποιήσεις, με αφορμή τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ (Δ. Καμμένου, Γ. Λαζαρίδη), αλλά και οι επιθέσεις σε βάρος βουλευτών της συμπολίτευσης, που βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με λαϊκή διαμαρτυρία (όπως η εισβολή στο γραφείο του Κ. Κατσίκη την Τετάρτη, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε ο «Ρουβίκωνας», και τα πρόσφατα επεισόδια από ακροδεξιές ομάδες στη ΔΕΘ σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία), έδωσαν την ευκαιρία στο Μέγαρο Μαξίμου να υποστηρίξει ότι εξελίσσεται «σχέδιο αποσταθεροποίησης και ανατροπής της κυβέρνησης».

Κάλπικες διαχωριστικές γραμμές...

Με τις παρεμβάσεις του, επίσημες και άτυπες, το Μαξίμου φιλοτέχνησε το «προφίλ» μιας κυβέρνησης ...διωκόμενης τάχα από «επιχειρηματικά συμφέροντα, από τη διαφθορά και το παλιό πολιτικό προσωπικό»! Κατήγγειλε επιχειρηματίες («φωτογραφίζοντας» τους Β. Μαρινάκη και Ι. Σαββίδη) ότι «απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης, αποστασίας και τελικά ανατροπής της κυβέρνησης», κατηγορώντας την ηγεσία της ΝΔ ότι «νομιμοποιεί και προσφέρει πολιτική κάλυψη σε αυτές τις πρακτικές» και τον πρόεδρό της ότι «έχει μετατρέψει τη ΝΔ σε ουρά της Χρυσής Αυγής και άλλων ακροδεξιών περιθωριακών οργανώσεων. Σε ένα μόρφωμα που καμία σχέση δεν έχει πλέον με τη μετριοπαθή κεντροδεξιά».

Επιχείρησε έτσι να τονώσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, όσο και το εξίσου κάλπικο σχήμα περί «προοδευτικών» και «συντηρητικών» αστικών πολιτικών δυνάμεων (σχήμα που τόνισε μέσα στη βδομάδα και ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, τις παρεμβάσεις του στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και την επίσκεψή του στη Βρετανία). Επιχειρεί έτσι η κυβέρνηση να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις και να ρίξει «γέφυρες» στις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και της «μετριοπαθούς δεξιάς», για τη διαμόρφωση των αστικών πολιτικών συμμαχιών της «επόμενης μέρας», καλώντας τις να συνταχθούν στις «κόκκινες γραμμές» που στήνονται, παρεμβαίνοντας έτσι και στις διεργασίες στο εσωτερικό των υπόλοιπων αστικών πολιτικών δυνάμεων.

Ολα αυτά κρύβοντας εξόφθαλμα και το γεγονός ότι από κοινού όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, όπως και το ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση ή γενικά αστική πολιτική δύναμη που να λειτουργεί ανεξάρτητα από επιχειρηματικούς σχεδιασμούς. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε και στηρίζεται από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο Ι. Σαββίδης όσο και ο Β. Μαρινάκης, διά των εφημερίδων τους («Εθνος» και «Βήμα» αντίστοιχα), έσπευσαν να μιλήσουν για θεωρίες συνωμοσίας και να συστήσουν «ψυχραιμία» στην κυβέρνηση. Αξίζει ακόμη στο γενικό φόντο να καταγραφούν και τα όσα σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στο ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου για την πρόσφατη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, όπου μεταξύ άλλων εστιάζει στην ανάγκη «να αποτραπεί οποιαδήποτε πολιτική πόλωση που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική αστάθεια κατά το επόμενο κρίσιμο δεκαοχτάμηνο».

...και χρήσιμες εφεδρείες

Σε κάθε περίπτωση, η απομείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης της κυβέρνησης, που μετρά πλέον 152 βουλευτές, επιταχύνει τις διεργασίες για την αξιοποίηση «εφεδρειών».

Ως ενδεικτικές τέτοιων διεργασιών ξεχώρισαν τη βδομάδα που πέρασε τόσο οι τοποθετήσεις του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Δανέλλη, ότι «στη θέση των ΑΝΕΛ θα έπρεπε να υπάρχει στήριξη από κάποιες από τις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές, μέσα σε ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο», όσο και η διαγραφή από τη ΝΔ του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου, με την «επισήμανση» ότι «στη Νέα Δημοκρατία δεν χωρούν "Δούρειοι Ιπποι"».

Τη δήλωση του πρώτου έσπευσε να «μαζέψει» η ηγεσία του Ποταμιού, τα όργανα του οποίου συνεδριάζουν την Κυριακή προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την παραμονή ή όχι στο Κίνημα Αλλαγής, με τον Στ. Θεοδωράκη να συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και κατόπιν να κάνει λόγο για προσωπικές απόψεις του βουλευτή.

Σε ό,τι αφορά τον Κ. Μίχαλο, παρότι στην ανακοίνωση της ΝΔ δεν αναφέρεται ο λόγος της διαγραφής του, όλοι τη συνδέουν με τις - θετικές - τοποθετήσεις του για την απόφαση του Γιούρογκρουπ, όπως και για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, καθώς και με την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά. Τα σενάρια κάνουν λόγο για συγκεκριμένο παρασκηνιακό ρόλο που έχει αναλάβει ο τελευταίος, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου φορέα, «ικανού να ανακόψει την αυτοδύναμη τροχιά της ΝΔ», βολιδοσκοπώντας τον Κ. Μίχαλο ως το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας, στην οποία θα στρατευτούν επίσης οι Κατερίνα Παπακώστα, Ευάγγελος Αντώναρος κ.ά.

Το πρώην στέλεχος της ΝΔ, πάντως, αν και διέψευσε τα σενάρια αυτά, σχολίασε σε συνέντευξή του ότι είναι αναγκαία η «εθνική συνεννόηση» προκειμένου «να αποφύγουμε νέες περιπέτειες και να μείνουμε στο μονοπάτι της ανάπτυξης», ενώ απευθυνόμενος στα κόμματα της αστικής διαχείρισης πρόσθεσε ότι «αν δεν το καταλάβουν τώρα, θα το καταλάβουν στην πορεία του χρόνου αναγκαστικά».

Απαρατήρητες δεν περνάνε οι διεργασίες στα «δεξιά» της ΝΔ, με αφορμή και τη στάση της για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, όπου σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί κυβέρνηση και η συμφωνία έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, δεν πρόκειται να αμφισβητήσει την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την περασμένη βδομάδα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, που συγκάλεσαν ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας και στέλεχος της ΝΔ, Απ. Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λ. Κυρίζογλου, ενώ παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κ. Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, επιμελητήρια, μητροπόλεις κ.ά., με κύριο αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο εκλεγμένος με τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Κουκούτσης προσχώρησε στην «Πατριωτική Ριζοσπαστική Ενωση», του ευρωβουλευτή - επίσης εκλεγμένου με το ναζιστικό μόρφωμα - Συναδινού.


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ