Σάββατο 30 Ιούνη 2018 - Κυριακή 1 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΝΤ
Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα

Η πλήρης εφαρμογή του «δίδυμου» αντιλαϊκού πακέτου της περιόδου 2019 - 2020, που αφορά στην περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, η διατήρηση των αντεργατικών νόμων και των τριών μνημονίων, αλλά και οι «αβεβαιότητες» αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, συνθέτουν, μεταξύ άλλων, τη «Δήλωση Συμπερασμάτων» της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Π. Ντόλμαν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, διαβεβαίωσε πως «οι ελληνικές αρχές ήταν ξεκάθαρες ότι θα προχωρήσουν το μέτρο των περικοπών στις συντάξεις». Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι η εφαρμογή των περικοπών σε αφορολόγητο και συντάξεις είναι «σημαντική», καθώς αποτελεί και ένα μήνυμα που θα στείλουν οι ελληνικές αρχές στις αγορές, αναφορικά με την πολιτική που θα εφαρμόζεται στα επόμενα χρόνια.

Η έκθεση του ΔΝΤ για την «αξιολόγηση» της ελληνικής οικονομίας καθώς και η «έκθεση βιωσιμότητας» του κρατικού χρέους αναμένεται να δημοσιοποιηθούν προς τα τέλη Ιούλη, ωστόσο είναι ενδεικτική η «Δήλωση Συμπερασμάτων», που περιγράφει τα «πρώτα ευρήματα» της αποστολής στην Αθήνα.

Μεταξύ αυτών:

-- Το ΔΝΤ «παροτρύνει με σθένος τις αρχές να μην αναστρέψουν» τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «οποιαδήποτε προσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή και να εναρμονίζεται με τα κέρδη και την ανταγωνιστικότηταμε στόχο να διατηρηθεί η δυναμική της ανάκτησης της απασχόλησης και να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια ανταγωνιστικότητας». Επιπλέον, τονίζεται ότι τυχόν «νομοθεσία που θα εισάγει εκ νέου την επεκτασιμότητα και τους ευνοϊκότερους όρους των Συλλογικών Συμβάσεων αρχίζοντας από αργότερα φέτος, διακινδυνεύει να αναιρέσει όσα κερδήθηκαν».

-- Οποιαδήποτε καθυστέρηση στις «μεταρρυθμίσεις» (π.χ. αφορολόγητο, συντάξεις) «θα υπέσκαπτε σε σημαντικό βαθμό την αξιοπιστία των παραδοχών για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους», επισημαίνει το ΔΝΤ, δείχνοντας παράλληλα στην εφαρμογή των λεγόμενων «αντίμετρων», με «σχεδιασμένες αυξήσεις στη στοχευμένη κοινωνική προστασία και στην επενδυτική δαπάνη, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από εξοικονομήσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα».

-- Εντονες «ανησυχίες» διατυπώνονται για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, αλλά και για τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε υψηλά επίπεδα, «γεγονός που υποδεικνύει ότι θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί πρόσβαση στις αγορές μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ