Τρίτη 3 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν το πανελλαδικό δεκαήμερο αγωνιστικής δράσης

Από την κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών στην Κρήτη
Από την κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών στην Κρήτη
Τις συντονισμένες πολύμορφες κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν σε όλη τη χώρα Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, στο πλαίσιο του πανελλαδικού δεκαήμερου αγωνιστικής δράσης που αποφασίστηκε από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα και τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Το περασμένο Σάββατο, συλλαλητήριο στον κόμβο των Πεζών στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καζαντζάκη, Ηρακλείου και Αστερουσίων και οι Επιτροπές Αγώνα αγροτών Τυμπακίου και Αρκαλοχωρίου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νικήτας Κόκκινος, Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Καζαντζάκη και Ηρακλείου και της Επιτροπής Αγώνα αγροτών Τυμπακίου, βάζοντας στο στόχαστρο των ομιλιών τους την πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τη μικρομεσαία αγροτιά. Καταγγέλθηκε ιδιαίτερα η μεθόδευση της Ενωσης Πεζών να «ξεπαγώσει» χρέος από παλιότερες ενισχύσεις και να το μετακυλίσει στις πλάτες των παραγωγών της περιοχής, ενώ αναφέρθηκαν και στα τοπικά προβλήματα, κυρίως στη λειψυδρία και τη ελλιπή δακοκτονία.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στο Αγρίνιο πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή κτηνοτρόφοι της περιοχής, έπειτα από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας. Ηταν η δεύτερη συνεχόμενη κινητοποίηση μέσα σε διάστημα λίγων ημερών: Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, καθώς οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, εκτός από τα συνολικότερα προβλήματα με την κατάρρευση των τιμών στα προϊόντα τους, την αύξηση του κόστους παραγωγής κ.λπ., αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα των απλήρωτων προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας αλλά και την απένταξη περίπου 300 κτηνοτρόφων από αντίστοιχα προγράμματα.

Παράλληλα, χτες το βράδυ, με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «Ενότητα», πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη οργάνωσης της δράσης, μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους Βέροιας και Νάουσας, με επίκεντρο τα προβλήματα των καλλιεργειών ροδάκινων και των άλλων φρούτων (κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα). Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της «Ενότητας», για μια ακόμη χρονιά οι αγρότες της περιοχής είναι αντιμέτωποι με τις ασθένειες που προκάλεσαν στις καλλιέργειες οι έντονες βροχοπτώσεις, «χωρίς να υπάρχει κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, και παράλληλα βλέπουμε αδιέξοδο στην εμπορία και την εξαγωγική δραστηριότητα, και τις τιμές παραγωγού για τα φρούτα να κατατρακυλούν, την ίδια στιγμή που η ανεξέλεγκτη από την κυβέρνηση κερδοσκοπία των μεγαλεμπόρων τα δίνει στην κατανάλωση με το άνοιγμα της γνωστής "ψαλίδας" τιμών παραγωγού και εργαζόμενου καταναλωτή, με τις τιμές στο ράφι να είναι μέχρι και 8 - 9 φορές επάνω».

Ανάλογη σύσκεψη ενημέρωσης και οργάνωσης της δράσης πραγματοποίησε χτες ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αργολίδας στα Δίδυμα Ερμιονίδας, απευθύνοντας επίσης κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυριανή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην Τρίπολη.

Αλλες κινητοποιήσεις
  • Σήμερα Τρίτη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας πραγματοποιεί στις 10 π.μ. συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια του Πύργου, όπου δικάζεται απλήρωτος κτηνοτρόφος της περιοχής ο οποίος αντέδρασε όταν η εταιρεία γαλακτοκομικών που του χρωστούσε αρκετές χιλιάδες ευρώ τού ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη συνεργασία μαζί του.
  • Αύριο Τετάρτη, στις 9.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η παμπελοποννησιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στο σταθμό του ΟΣΕ.
  • Επίσης αύριο Τετάρτη, στις 11 π.μ., η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους δρόμους οι αγροτοκτηνοτρόφοι ενάντια στις περικοπές (2023-11-17 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το στήσιμο των μπλόκων (2019-01-18 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία στα γραφεία του ΟΓΑ στο Ηράκλειο (2016-07-28 00:00:00.0)
Από την Κρήτη και την Κέρκυρα ξεκινούν οι κινητοποιήσεις (2016-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ