Τετάρτη 4 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το μέλλον για το λαό βρίσκεται στη δική του πάλη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του Π. Μοσκοβισί κατά την ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, ανέφερε ότι «τα μνημόνια είναι εδώ και θα παραμείνουν. Από τους μνημονιακούς νόμους δεν έχει καταργηθεί κανείς. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι μπροστά, όπως κόψιμο των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου. Τα "ματωμένα" πρωτογενή πλεονάσματα φτάνουν μέχρι το 2060».

Πρόσθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις, που μπήκαν και στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Μοσκοβισί, είχαν σαφέστατες στοχεύσεις, που είναι πώς θα διαμορφωθεί μία πολύ φτηνή εργατική δύναμη, χωρίς συγκροτημένα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δηλαδή «η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας», «πώς θα διαμορφωθούν ακόμα, πιο ευνοϊκά πεδία στήριξης της δράσης των μονοπωλιακών επιχειρήσεων».

Δείχνοντας ποια είναι η «επόμενη μέρα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης που «περιμένει» την εργατική τάξη, συνολικά το λαό, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του τουρισμού, που χρησιμοποίησε εξάλλου και ο επίτροπος στην ομιλία του. Οπως σημείωσε, ο τουρισμός χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση της οικονομικής δραστηριότητας, άρα και του πλούτου, σε όλο και λιγότερα χέρια, από άθλιες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων με δεκάδες διαφορετικές σχέσεις εργασίας και μισθούς πείνας, ενώ είναι απαγορευμένο είδος για τη λαϊκή οικογένεια. «Κύριε επίτροπε - είπε αναφερόμενος στον Π. Μοσκοβισί - μπορεί να επισκέπτεστε την Ελλάδα, να θαυμάζετε τις ομορφιές και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όμως στον τόπο μας λένε ότι "στα υπόγεια βρίσκεται η θέα". Αυτός, ακριβώς, είναι ο χαρακτήρας της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Να συσσωρεύεται ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια, να επιδεινώνεται η θέση της εργατικής τάξης και, ταυτόχρονα, να μην μπορούν να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες».

Για τη συμφωνία στο τελευταίο Γιούρογκρουπ όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους, σημείωσε ότι «δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια διασφάλιση, μια εγγύηση που παρέχουν στους ξένους κεφαλαιοκράτες, στα διάφορα funds, ότι μπορούν με μεγαλύτερη ασφάλεια να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα», αλλά και η επιδίωξη «να διαμορφωθεί ένας χώρος ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, δηλαδή να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση», επισημαίνοντας ότι «βέβαια αυτές τις ρυθμίσεις για το κρατικό χρέος τις πλήρωσε και θα τις πληρώσει πολύ ακριβά η εργατική τάξη και ο λαός». Τόνισε ακόμα ότι «πρέπει να δούμε αυτήν τη ρύθμιση ως έναν προσωρινό συμβιβασμό στη συνολικότερη διαπάλη που διεξάγεται στους κόλπους της ΕΕ για το δημόσιο χρέος της ίδιας της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα της ανισόμετρης ανάπτυξης».

Δίνοντας την κατάλληλη απάντηση στην προσπάθεια εξωραϊσμού του χαρακτήρα της ΕΕ, που έγινε τόσο από τον επίτροπο όσο και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, οι οποίοι έκαναν διαρκώς λόγο για την επιστροφή στις «διαχρονικές αξίες της ΕΕ», ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «οι διαχρονικές αξίες της ΕΕ ήταν και είναι ο συνεχής σφαγιασμός των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των υπολοίπων λαϊκών στρωμάτων, ο αντικομμουνισμός (...), η θωράκιση με κάθε τρόπο των συμφερόντων των ευρωπαϊκών πολυεθνικών, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως ο διαμελισμός στη Γιουγκοσλαβία, οι "τρομονόμοι" ενάντια στον εχθρό λαό, ο περιορισμός των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων».

Ως απόδειξη της συνεχούς αντιδραστικοποίησης της ΕΕ έφερε την πρόσφατη «άθλια», όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία για το Μεταναστευτικό.

Εκανε σαφές ότι «το μέλλον των λαών και του ελληνικού, της εργατικής τάξης δεν είναι εντός του καπιταλιστικού συστήματος που σαπίζει και γίνεται και πιο αντιδραστικό, δεν μπορεί να είναι μέσα στη φυλακή και στη "λυκοσυμμαχία" της ΕΕ, αλλά η οργάνωση της πάλης του λαού, που πρέπει να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές που θα οδηγούν στο σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ