Τρίτη 17 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΛΑΣΗ ΡΩΣΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
Υποβόσκει η αντιπαράθεση με ευρύτερες γεωπολιτικές προεκτάσεις

Από πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ρωσίας
Από πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας - Ρωσίας
Συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από την απέλαση Ρώσων διπλωματών, από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, με κατηγορίες περί υποδαύλισης από μέρους τους διαμαρτυριών ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών και χρηματισμού προς τούτο διαφόρων παραγόντων. Απέλαση που, διόλου τυχαία, δημοσιοποιήθηκε τη μέρα έναρξης, την προηγούμενη βδομάδα, της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Τα παραπάνω συνδυάζονται με πληροφορίες περί υπόγειας σύγκρουσης Αμερικανών και Ρώσων «παραγόντων» στην Αλεξανδρούπολη, την οποία οι ΗΠΑ θέλουν να αξιοποιήσουν τόσο ως ενεργειακό κόμβο και κόμβο διαμετακόμισης όσο και ως στρατιωτική βάση, αλλά και τοποθέτησης τα τελευταία χρόνια σημαντικών ρωσικών κεφαλαίων στην, κρίσιμη γεωστρατηγικά για τον έλεγχο του Βορείου Αιγαίου και των Δαρδανελλίων, Λήμνο. Συν τη μόνιμη ...γκρίνια των Αμερικανών για το γεγονός ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ελέγχεται από ρωσικά κεφάλαια, με την αντίδρασή τους να μορφοποιείται στην επερχόμενη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι ακριβώς οι ΗΠΑ και όπου από αρμόδιους Αμερικανούς παράγοντες διαμηνύεται ότι θα καταφτάσουν πλήθος αμερικανικών εταιρειών και υψηλόβαθμοι Αμερικανοί κυβερνητικοί παράγοντες και άλλοι αξιωματούχοι, ως σημάδι της επανάκαμψης των ΗΠΑ στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή που ελέγχει τους διαύλους προς την «ενδοχώρα» της Βαλκανικής, όπως οι ίδιοι την παρουσιάζουν.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ «Real fm», υποστήριξε για το θέμα ότι η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα που έπρεπε να πάρει και αυτήν τη στιγμή θεωρεί το θέμα λήξαν. Συμπλήρωσε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν διότι ήρθαν στοιχεία στα χέρια των αρμόδιων αρχών σύμφωνα με τα οποία «δεν υπήρξε ο απαιτούμενος σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύουν όλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι προς το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό νόμο».

Εσπευσε, εξάλλου, να διορθώσει τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, που τόνισε ότι πίσω από τις απελάσεις βρίσκεται αμερικανικός δάχτυλος. «Δεν υπάρχει κανένας αμερικανικός δάκτυλος, κάνει απολύτως λάθος ο κ. Λαβρόφ», είπε ο Δ. Τζανακόπουλος. Συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία είναι εταίρος και μάλιστα ένας από τους σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας, αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό, ωστόσο εμείς πρέπει κάθε φορά να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος και απαιτούμε και ως κυβέρνηση και ελληνική πολιτεία τον σεβασμό όλων των εταίρων μας».

Σχετικά με τον Λαβρόφ, στη συνέντευξη που έδωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στον Αμερικανό δημοσιογράφο Λ. Κινγκ, επέκρινε τη στάση χωρών της Δύσης επειδή βασίζουν την πολιτική τους απέναντι στη Ρωσία, στη βάση του «πολύ πιθανού» αλλά αναπόδεικτου. Εστιάζοντας ειδικά στο τελευταίο περιστατικό με τους Ρώσους διπλωμάτες στην Αθήνα, ο Λαβρόφ συνέχισε: «Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση γίνεται κανόνας στον οποίο οι Δυτικοί φίλοι μας προσπαθούν να στηρίξουν την πολιτική τους έναντι της Ρωσίας. Το τελευταίο περιστατικό στην Ελλάδα ακολουθεί το ίδιο πνεύμα, του "πολύ πιθανό", και δεν μας δίνεται καμιά απόδειξη».

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η επίσημη επίσκεψη Λαβρόφ, που αναμενόταν να γίνει στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, φαίνεται ότι «παγώνει». Ανώτατα στελέχη του ρωσικού ΥΠΕΞ σχολίαζαν στο πρακτορείο «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ» ότι «δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης... δεν κατανοείται πώς μπορεί να γίνει το ταξίδι». Εξάλλου, την Παρασκευή κλήθηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα Α. Φρυγάνας, προκειμένου να «συζητηθεί» το θέμα της απέλασης των Ρώσων διπλωματών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ