Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κλιμακώνουν τη δράση τους απέναντι σε οξυμένα προβλήματα

Οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθοδοσίας, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εργοδοτική τρομοκρατία και η καταστρατήγηση της σύμβασης εργασίας ήταν τα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο 4ωρης στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει το κλαδικό σωματείο τους, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Οι διεκδικήσεις που ιεραρχήθηκαν και από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • Καμία καθυστέρηση της μισθοδοσίας. Καταβολή της σε όλους τους εργαζόμενους έως τις 10 του μηνός. Οπως καταγγέλλουν, η εταιρεία από την αρχή του έτους καθυστερεί να καταβάλει το μισθό των περίπου 50 εργαζομένων, ενώ όταν το κάνει, βάζει τον κάθε μισθό σε δύο και τρεις δόσεις, σε διαφορετικές ημερομηνίες για κάθε εργαζόμενο, επικαλούμενη «γραφειοκρατικά κωλύματα».
  • Επίδοση των αποδείξεων μισθοδοσίας αμέσως μετά την εξόφλησή της. Καμία καθυστέρηση και άρνηση καταβολής αποδείξεων μισθοδοσίας από πλευράς εταιρείας. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής η εταιρεία δίνει τις αποδείξεις κάθε μισθοδοσίας μετά από 2 και 3 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο δεν πληρώνει τις υπερωρίες, κυρίως σε μετανάστες που δυσκολεύονται να αποδείξουν ότι δεν τις πληρώθηκαν.
  • Κανένας εργαζόμενος χωρίς σύμβαση. Αμεση υπογραφή σύμβασης όπως προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία σε κάθε εργαζόμενο που έχει υπογράψει πρόσληψη έως και σήμερα με την εργολαβική εταιρεία «Waste Solutions» και επίδοση του αντιγράφου της στον ίδιο. Να σταματήσει ο απαράδεκτος μισθολογικός διαχωρισμός ανάμεσα σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Οπως επισημαίνεται, υπάρχουν εργαζόμενοι, κυρίως μετανάστες, που δουλεύουν μέχρι κι ένα χρόνο χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση. Με αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία τούς κρατάει στο χέρι και τους απειλεί με άμεση απόλυση αν διεκδικήσουν κάποιο από τα δικαιώματά τους. Κι ενώ παράγουν το ίδιο έργο, πληρώνονται με χαμηλότερους μισθούς.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, άμεση επαναφορά του 6ήμερου - 40ωρου για όλους. Το ωράριο έχει επεκταθεί από τις 40 στις 48 ώρες. Το επόμενο διάστημα λήγει η σύμβαση παραχώρησης του εργοστασίου στην εταιρεία - εργολάβο που το διαχειρίζεται. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος εργολάβος και διεκδικούν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους με υπογραφή ΣΣΕ.
  • Αμεση και αναδρομική καταβολή του συμφωνημένου πριμ παραγωγικότητας και ενσωμάτωσή του στο μισθό.
  • Ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής μέσα στο εργοστάσιο.

Οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν σήμερα σε τριμερή συνάντηση στο ΣΕΠΕ και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη δράση τους, προτάσσοντας και το αίτημα για ένταξή τους στα ΒΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ