Σάββατο 29 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Αποφάσισαν την κατάργηση των συνεταιρισμών

Η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε χτες το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας

Την οριστική «κατεδάφιση» των συνεταιρισμών και τη δημιουργία στη θέση τους Ανωνύμων Εταιριών, δηλαδή ενώσεων κεφαλαίων, που θα εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - νεοτσιφλικάδων και των εμποροβιομηχάνων αποφάσισε η κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβερνητική επιτροπή έδωσε χτες την έγκρισή της στο αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τους συνεταιρισμούς, το οποίο όπως ανακοινώθηκε θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην ερχόμενη βδομάδα.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης να εξαφανίσει από το χάρτη τους συνεταιρισμούς, αποκάλυψαν και οι σχετικές δηλώσεις προεκλογικής εκμετάλλευσης και κοροϊδίας των αγροτών που ξεστόμισε χτες ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «πολιτική συνένωσης των συνεταιρισμών». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί από 7.000 που είναι τώρα θα γίνουν 1.000 - 1.200 και οι δευτεροβάθμιοι συνεταιρισμοί από 156 θα γίνουν 40 με 50.

Τούτο σημαίνει στην ουσία τη διάλυση και συρρίκνωση των συνεταιρισμών και στη θέση τους τη δημιουργία Ανώνυμων και Ομόρρυθμων εταιριών που θα λειτουργούν με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για συνένωση συνεταιρισμών όταν στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία «συνεταιρισμών» με 7 άτομα. Προφανώς η κυβέρνηση θα εννοεί ότι 7 κεφαλαιούχοι αρκούν για να φτιάξουν μια «συνεταιριστική ΑΕ», γι' αυτό άλλωστε στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η συμμετοχή στους «συνεταιρισμούς» αυτούς και εμποροβιομηχάνων. Σε όλα αυτά έρχεται να δέσει και η διευκρίνιση που έκανε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι οι συνεταιρισμοί θα είναι επιχειρήσεις που θα προσαρμοστούν στο καθεστώς της ελεύθερης οικονομίας. Επιπλέον, στην ίδια κατεύθυνση συνδέονται και οι δηλώσεις του για διαχωρισμό της διοίκησης από το μάνατζμεντ και η δυνατότητα σε κάθε συνεταιρισμό να διαμορφώνει το καταστατικό του όπως βολεύει και η εκάστοτε διοίκηση να κάνει ό,τι θέλει.

Τα τελευταία, με βάση τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, θα μετατρέψουν τους μικρομεσαίους αγρότες σε υποχείρια των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, αφού οι εκλογές για διοίκηση θα γίνονται όχι με βάση τον αριθμό μελών, αλλά με βάση το ύψος των συναλλαγών. Ετσι για παράδειγμα σε ένα πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό θα υπάρχουν αγρότες τριών ταχυτήτων που ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια θα μπορούν να έχουν από μια έως τρεις ψήφους. Δηλαδή, 10 μεγαλοαγρότες που θα έχουν από τρεις ψήφους θα μπορούν πλειοψηφούν έναντι 29 μικρομεσαίων αγροτών που θα έχουν από μια ψήφο. Αυτό κι αν είναι δημοκρατία... Ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες εκθείασε προκλητικά την κατάργηση του σημερινού συστήματος απλής αναλογικής για την εκλογή αντιπροσώπων στους συνεταιρισμούς «διαφημίζοντας» το ακραία αντιδημοκρατικό πλειοψηφικό σύστημα με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτό γίνεται για να κυριαρχήσουν οι υποτακτικοί εκπρόσωποι του δικομματισμού, σε βάρος των αγωνιστικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ