Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ επικίνδυνης για τις λαϊκές ελευθερίες

Eurokinissi

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ 2015/849 για την «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», η οποία προμηνύει νέα χτυπήματα στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση προώθησε το νομοσχέδιο για ψήφιση, αν και δεν είχε χαρακτηριστεί επείγον, με συνοπτικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, την περασμένη Τρίτη έγιναν δύο διαδοχικές συνεδριάσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκειμένου το νομοθέτημα να είναι έτοιμο την Πέμπτη για την Ολομέλεια.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής, «με πρόσχημα την καταπολέμηση της "τρομοκρατίας", ενισχύονται διάφοροι κατασταλτικοί μηχανισμοί όπως η Europol, η Eurojust, εθνικές, αστυνομικές και δικαστικές αρχές, βάσεις δεδομένων και φακελώματος, ευρωπαϊκά εντάλματα, ευρωπαϊκή εισαγγελία και άλλα» και «κινούνται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, με τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα και είναι στη λογική της συνεχούς διεύρυνσης του κύκλου των υπόπτων».

Αναφερόμενος ενδεικτικά σε ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι το άρθρο 9 «διατηρεί και διευρύνει τον έλεγχο σε σωματεία και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις», ενώ το άρθρο 47 και τα επόμενα άρθρα αφορούν τη σύσταση και δράση της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπου συμπεριλαμβάνεται και η χρηματοδότηση της «τρομοκρατίας». Επισήμανε ότι στις αρμοδιότητες της Αρχής είναι η πρόσβασή της σε δεδομένα στα οποία συμπεριλαμβάνονται «κάθε είδους ηλεκτρονικά αρχεία».

«Ιδιαίτερα σημαντικό και χαρακτηριστικό» για τους σκοπούς της Οδηγίας χαρακτήρισε το άρθρο 50, το οποίο από τον τίτλο του ακόμα, που είναι «Αρμοδιότητες της αρχής για την επιβολή κυρώσεων κατά ύποπτων τρομοκρατίας», αποκαλύπτει το «άκρως αντιδραστικό, αυταρχικό και επικίνδυνο περιεχόμενό του».

Οπως επισήμανε, «με το άρθρο αυτό, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιβάλει κυρώσεις όχι σε πρόσωπα που έχει αποδειχθεί ότι πράγματι έχουν κάποια συμμετοχή σε κάποια από τα λεγόμενα "τρομοκρατικά" αδικήματα, αλλά σε πρόσωπα που απλώς είναι ύποπτα. Δηλαδή, υπάρχουν μόνο ενδείξεις συμμετοχής. Προβλέπεται ειδικότερα η σύνταξη και τήρηση συγκεκριμένου καταλόγου τέτοιων υπόπτων προσώπων. Μια λίστα υπόπτων "τρομοκρατίας", στα οποία επιβάλλονται οικονομικές κυρώσεις, με βάση κάθε είδους, ακόμη και εντελώς αόριστες πληροφορίες».

«Ο ύποπτος που έχει περιληφθεί στον συγκεκριμένο κατάλογο - συνέχισε ο Σ. Βαρδαλής - έχει μόνο το δικαίωμα, στη συνέχεια, να αποδείξει ο ίδιος ότι δεν είναι ελέφαντας. Με τέτοιες νομοθετικές διατάξεις που θεσπίζει η δήθεν δημοκρατικά ευαίσθητη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας το αντιδραστικό και αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν είναι να απορεί κανείς πώς έχουμε περιπτώσεις όπως για παράδειγμα της Ηριάνας και του Περικλή, αφού οι διοικητικές και διωκτικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να τυλίγουν ανθρώπους σε μια κόλλα χαρτί».

Κατά τα άλλα, στο όνομα δήθεν της διαφάνειας των οικονομικών συναλλαγών, στην Οδηγία προβλέπονται μέτρα για την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών, μειώνονται τα ποσά για τα οποία οι τράπεζες έχουν υποχρέωση να διενεργούν ελέγχους, όπως προπληρωμένες κάρτες, προβλέπεται η διασύνδεση των τηρούμενων εθνικών μητρώων με τους πραγματικούς δικαιούχους των λογαριασμών κ.ο.κ., όμως στο διά ταύτα, όπως ανέφερε ο Σ. Βαρδαλής, μένουν στο απυρόβλητο για μια ακόμη φορά οι νόμιμες και προκλητικές φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου που πληρώνει ο λαός με άγρια φοροεπιδρομή, οι φορολογικοί παράδεισοι κ.λπ., ενώ «αυτό που εξυπηρετεί η κυβέρνηση - σημείωσε - με την Οδηγία είναι στην πραγματικότητα τα ανταγωνιστικά συμφέροντα που πολλαπλασιάζονται εντός της ΕΕ».

Με την κυβέρνηση στοιχήθηκαν και αυτήν τη φορά όλα τα αστικά κόμματα. Η ΝΔ και η Ενωση Κεντρώων χαρακτήρισαν θετική την Οδηγία, αλλά διατήρησαν επιφύλαξη για την Ολομέλεια σε περίπτωση που έρθουν τροπολογίες άσχετες με το νομοσχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι υπερψήφισαν, ενώ η ΧΑ καταψήφισε, όχι γιατί διαφωνεί, αλλά επειδή εκτίμησε ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ