Πέμπτη 26 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Μακραίνει ο μακάβριος κατάλογος των νεκρών

81 έχουν φτάσει τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

INTIME NEWS

Ο μακάβριος - επίσημος - απολογισμός από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έχει φτάσει τους 81 νεκρούς, ενώ αρμόδιοι φορείς θεωρούν βέβαιο ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί - ίσως κατά πολύ - τις επόμενες μέρες.

Οι έρευνες για τους αγνοούμενους συνεχίζονται και συγγενείς εξακολουθούν να αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, μάταια. Χτες, έγινε γνωστό ότι υπέκυψε στα βαρύτατα εγκαύματα που είχε υποστεί ένας 84χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Ακόμα, μια γυναίκα βρέθηκε νεκρή από πεζοπόρο τμήμα της Πυροσβεστικής που διεξήγαγε έρευνες από σπίτι σε σπίτι, μέσα στην κατοικία της, στην οδό Χρυσανθέμων, στο Μάτι. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 180.

Το πρόβλημα με τους ανθρώπους που ζουν στην ευρύτερη περιοχή και που μπορεί να φιλοξενούν άστεγους είναι εκρηκτικό, αφού η διακοπή του νερού και του ρεύματος τους καταδικάζει να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το νερό είναι άγνωστο πότε θα επανέλθει.

Για τρίτη μέρα συνεχιζόταν και χτες η καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέτα. Η φωτιά κατέστρεφε δάσος σε δυο μέτωπα. Το ένα έκαιγε στο Καβιλάρι και το άλλο στους Αγ. Θεοδώρους. Στον τόπο επιχειρούσαν 228 πυροσβέστες με 114 οχήματα, 13 οχήματα των ΟΤΑ, δέκα υδροφόρες, πέντε μηχανήματα, τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου, έχουν καεί περίπου 60.000 στρέμματα από την εξάπλωση της πυρκαγιάς στα Γεράνεια και την περιοχή της Κορινθίας.

Αγωνία για τον κίνδυνο πλημμυρών


INTIME NEWS

Στο μεταξύ, μία χτεσινή έκτακτη ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για επιδείνωση του καιρού και βροχοπτώσεις από χτες, Τετάρτη, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές αλλά και στους κατοίκους περιοχών που έχουν πληγεί το προηγούμενο διάστημα από πλημμύρες, όπως στη Μάνδρα. Οι βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και θα είναι κατά τόπους ισχυρές, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Ελλείψεις στα νοσοκομεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων, ενώ η κατάσταση των τραυματιών, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του ΕΚΕΠΥ, χτες το μεσημέρι είχε ως εξής: 61 τραυματίες ενήλικες νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία, με τους 11 από αυτούς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Επίσης, 7 παιδιά παρέμεναν στο Νοσοκομείο Παίδων.

Χαρακτηριστικά είναι, πάντως, τα όσα αναφέρει και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Κέντρου Εγκαυμάτων λειτουργούν μόνο τα 10 από τα 18 κρεβάτια λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης εξοπλισμού. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση της Αιμοδοσίας και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, που λειτουργεί με προσωπικό πολύ λιγότερο από τις ανάγκες ενός νοσοκομείου που διαθέτει πάνω από τετρακόσια κρεβάτια, αλλά και από τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία Νοσοκομειακών Μονάδων Αιμοδοσίας.


INTIME NEWS

Δραματικές εικόνες εξελίσσονταν χτες στο Νεκροτομείο Αθηνών στου Γουδή, όπου προσέρχονταν οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων. Από το πρωί χτες στο Νεκροτομείο Αθηνών είχαν μεταφερθεί 12 σοροί από το Νεκροτομείο Σχιστού, μεταξύ των οποίων και της 13χρονης που έπεσε σε βράχια. Κάποια στιγμή, άγνωστο πότε, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της ταυτοποίησης με τη μέθοδο του DNA. Η μέθοδος αυτή θα ακολουθηθεί στο σύνολο των σορών, καθώς οι περισσότερες δεν είναι αναγνωρίσιμες, αλλά και για να εξαλειφθεί η πιθανότητα του λάθους.

Ελεγχοι σε σπίτια

Σύμφωνα με χτεσινή ενημέρωση, συνεχίζονται οι έλεγχοι των συνεργείων του υπουργείου Υποδομών στα σπίτια, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών και κατά συνέπεια να οριστεί το μέγεθος των αποζημιώσεων. Από τους έλεγχους που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε 1.992 σπίτια στους δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας και Μεγαρέων, τα 750 είναι καμένα. Ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ, ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Ακόμα, μέχρι την Τρίτη είχαν συλλεχθεί περίπου 160 καμένα αυτοκίνητα.

Ζήτημα προκύπτει με την καταγραφή των δημόσιων κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές, μερικές ή ολικές. Ο Τομέας Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, που ανήκει στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (εποπτεύεται από το υπουργείο Υποδομών και προέκυψε από συγχώνευση των ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ και Τεχν. ΚΕΔ), είναι αποδυναμωμένος και η αντίστοιχη υπηρεσία του υπουργείου έχει επιτελικό ρόλο και ταυτόχρονα της λείπουν, εκτός από προσωπικό, η τεχνογνωσία και η εμπειρία.

Τέλος, η Αστυνομία συνέλαβε χτες τέσσερα άτομα, ηλικίας από 22 έως 26 χρόνων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέρρηξαν οικία στην περιοχή του Νέου Βουτζά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ