Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Μεγάλη δασική πυρκαγιά απειλεί από χτες το διάσημο φυσικό πάρκο Ελ Εστρέχο στην Ανδαλουσία της Ισπανίας. Η περιοχή που έχει χτυπηθεί περισσότερο είναι η Πούντα Καμαρινάλ, κοντά στην Ταρίφα της επαρχίας Κάντιθ, σύμφωνα με τους πυροσβέστες που έχουν ριχτεί στη μάχη. Οι συνθήκες καύσωνα και ισχυρών ανέμων δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Ολη η Δυτική Ευρώπη αντιμετωπίζει υψηλές θερμοκρασίες, όμως στην Ιβηρική Χερσόνησο έχει χτυπήσει «κόκκινο», ξεπερνώντας τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΝΑΑ.-- Οι ασταμάτητες επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, που πολιορκούν εδώ και δύο μήνες το στρατηγικό λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, προκαλούν καθημερινά κύμα φυγής περίπου 3.000 παιδιών και εφήβων. Αυτό υποστηρίζει ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά». Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση, νοσοκομειακές πηγές στην πόλη Χοντέιντα κατήγγειλαν το συνασπισμό της Σ. Αραβίας ότι σε βομβαρδισμό μίας ψαραγοράς που βρισκόταν δίπλα σε σχολείο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άμαχοι και τραυματίστηκαν περίπου 40 άλλοι.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Το μονοπώλιο ηλεκτρονικών προϊόντων και τεχνολογίας αιχμής «Apple» έγινε χτες η πρώτη εταιρεία στον κόσμο με χρηματιστηριακή αξία άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, 42 χρόνια μετά την ίδρυσή της και 21 χρόνια αφότου βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, οπότε η τιμή της μετοχής της ήταν λιγότερο από 1 δολάριο και σήμερα ξεπερνά τα 207 δολάρια.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στην αναδιάταξη των αμερικανικών στρατευμάτων σε χώρες της Αφρικής, που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, προσανατολίζεται το Πεντάγωνο, μελετώντας σενάρια ακόμη και για την αριθμητική τους μείωση, με στόχο την καλύτερη προσαρμογή του πλαισίου δράσης του αμερικανικού στρατού. Η στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ δίνει περισσότερη έμφαση σε χώρες - ανταγωνιστές που βρίσκονται πιο κοντά στις ΗΠΑ (Ρωσία, Κίνα) και είναι αντίθετη στη διεξαγωγή «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων εκτός ΗΠΑ.

ΣΙΛΒΕΡ ΣΠΡΙΝΓΚ.-- Αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ η απόφαση της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης «Facebook», καθώς μπλόκαρε σελίδα που προβάλλει κινητοποιήσεις για τους Αφροαμερικανούς που πέφτουν θύματα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ και τη διοργάνωση διαδήλωσης κατά λευκών Αμερικανών ρατσιστών. Το «Facebook» επικαλέστηκε την «αντικανονική χρήση» της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης και υπόνοιες για δημιουργία του συγκεκριμένου λογαριασμού από τη ρωσική υπηρεσία Διαδικτυακής Ερευνας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Αφρικανικές χώρες με πρωτοβουλία της Κένυας ασκούν πιέσεις στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του ΟΗΕ, προκειμένου να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος αρχηγών κρατών και των επικεφαλής κυβερνήσεων, μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε τα τελευταία χρόνια το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη κατά αρχηγών κρατών όπως ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ και ο Πρόεδρος της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα. Ο Κενυάτης πρέσβης στον ΟΗΕ, Λάζαρους Ομπάι Αμάγιο, ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία ζητώντας να συζητηθεί το θέμα στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

ΟΣΛΟ.-- Οι νορβηγικές αρχές χτες απηύθυναν έκκληση στους οδηγούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τους ταράνδους που κατακλύζουν τις σήραγγες, αναζητώντας εναγωνίως λίγη δροσιά, μετά την αύξηση της θερμοκρασίας στους 31,5 βαθμούς Κελσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ