Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 - Κυριακή 12 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια καθόλου τυχαία άσκηση

Υπό την CΕΡC λειτουργεί το Euro Atlantic Disaster Response Coordination Center (EADRCC), που αποτελεί τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση τόσο φυσικών, όσο και τεχνολογικών καταστροφών. Το Κέντρο Επιχειρήσεων του EADRCC λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως και «συνεργάζεται με τα σημεία επαφής των χωρών - μελών της Συμμαχίας», όπως τονίζεται από πλευράς της ΓΓΠΠ.

Το σημείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δείχνει ότι και ο τομέας της Πολιτικής Προστασίας γίνεται όχημα και εργαλείο για την ευόδωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Χαρακτηριστική περίπτωση, που αφορά τη διεύρυνση της ΝΑΤΟικής επιρροής στη Βαλκανική, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία, είναι το παρακάτω:

Το EADRCC σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας συνδιοργανώνουν στο διάστημα 8 - 11 Οκτώβρη στην περιοχή του Μλαντένοβατς την άσκηση διαχείρισης συνεπειών περιβαλλοντικής καταστροφής, με την ονομασία «SRBIJA 2018».

Επισήμως, «στόχος της άσκησης είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας στις διεθνείς επιχειρήσεις αντιμετώπισης καταστροφών». Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το σενάριο της άσκησης είναι η αντιμετώπιση καταστροφών από ένα μεγάλο σεισμό.

Από πλευράς ΝΑΤΟ τονίζεται ότι «το σενάριο για την φετινή άσκηση του EADRCC "SRBIJA 2018" δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί διεθνής συνεργασία και να ενισχυθεί η ικανότητα ομάδων από διαφορετικά έθνη να συνεργαστούν αποτελεσματικά μαζί σε ένα ευρύ φάσμα δράσεων ανακούφισης. Αυτές περιλαμβάνουν την αστική έρευνα και διάσωση, τις ιατρικές/παραϊατρικές ομάδες, την προστασία από χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές ουσίες (CBRN), καθώς και ομάδες απολύμανσης και ομάδες διάσωσης».

Ολα αυτά από τους ΝΑΤΟικούς, που βομβάρδισαν σφοδρά τη Σερβία το 1999, απλώνοντας απεμπλουτισμένο ουράνιο, χημικές και άλλες τοξικές ουσίες δηλητηριάζοντας για πολλά χρόνια μπροστά την ευρύτερη περιοχή.

Το ΝΑΤΟ σημειώνει ακόμα ότι «οι συνεισφορές στην άσκηση θα αποτελούνται από ομάδες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και σχεδιαστές της άσκησης και αξιολογητές. Περίπου το ήμισυ του προσωπικού που θα συμμετάσχει στην άσκηση θα προέρχεται από τη χώρα υποδοχής, τη Σερβία».

Χωριό που φαίνεται...

Πρόκειται για γενικόλογες φράσεις, πίσω από τις κρύβεται ο σχεδιασμός - σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα του ΝΑΤΟ - να αναπτυχθούν τον Οκτώβρη εκατοντάδες ΝΑΤΟικοί στη Σερβία, όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με τη Μόσχα για την επιρροή στη χώρα και στα Δυτικά Βαλκάνια γενικότερα, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις με το Κόσσοβο.

Διόλου τυχαία, άλλωστε, η άσκηση έρχεται λίγες μόνο βδομάδες μετά τη Διακήρυξη της Συνόδου του Ιούλη, όπου σε ενότητα αφιερωμένη ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια, διαβάζουμε το εξής: «Είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όπως καταδεικνύεται από τη μακρά ιστορία μας συνεργασίας και επιχειρήσεων στην περιοχή. Παραμένουμε πλήρως αφοσιωμένοι στη σταθερότητα και την ασφάλεια των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και στην υποστήριξη των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών των χωρών της περιοχής. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα Δυτικά Βαλκάνια για τη διατήρηση και την προώθηση της περιφερειακής και διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Να σημειωθεί ακόμα ως ενδεικτικό για το πώς οι μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας αποτελούν στην πραγματικότητα «προβιά» για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, ότι το 2016, αντίστοιχη άσκηση της EADRCC είχε πραγματοποιηθεί στο Μαυροβούνιο, το διάστημα των ρωσικών αντιδράσεων για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ το 2015 ήταν η σειρά της Ουκρανίας, λίγο μετά την επέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ και την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ