Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Κατάπαυση πυρός» για 21η φορά

Αλλη μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που τίθεται σε ισχύ από τις 29 Αυγούστου, ανακοινώθηκε χτες από τη λεγόμενη Ομάδα Επαφής, στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα σε εκπροσώπους της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς - που είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν σε σύνδεση με τη Ρωσία και δημιουργήθηκαν από τις πολιτοφυλακές που συγκροτήθηκαν το Μάρτη του 2014 αντιδρώντας στην πραξικοπηματική ανατροπή της τότε αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς από εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις με τη στήριξη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ).

Οπως δήλωσε ο διαπραγματευτής του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, η κατάπαυση του πυρός γίνεται με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ευχήθηκε να είναι «σταθερή και με διάρκεια», ενώ δήλωσε ότι «οι Λαϊκές Δημοκρατίες δεσμεύονται να την τηρήσουν πλήρως».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ντονέτσκ, πρόκειται για την 21η κατάπαυση πυρός από το 2014, που να σημειωθεί ότι όλες ήταν ουσιαστικά μικρής διάρκειας. Εως χτες συνεχίζονταν οι σποραδικές επιχειρήσεις με πυρά πυροβολικού από την πλευρά του ουκρανικού στρατού, παρότι υποτίθεται έχει απαγορευτεί από τη συμφωνία του Μινσκ, το Φλεβάρη του 2015, η χρήση βαρέος οπλισμού στην ουδέτερη ζώνη επαφής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ