Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες απειλές σε Ιράν και Συρία

Ενόψει της συνάντησης του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, σήμερα στη Γενεύη, με τον Ρώσο ομόλογό του, Νικολάι Πατρούσεφ

Ο Μπόλτον στη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

Copyright 2018 The Associated

Ο Μπόλτον στη συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διατηρήσουν, με κάθε τρόπο, την ισχύ και την επιρροή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής εκτοξεύοντας παράλληλα νέες απειλές ιδιαίτερα κατά του Ιράν και της Συρίας επιβεβαίωσε χτες ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, με εκτενή συνέντευξή του στο πρακτορείο «Ρόιτερς», από την Ιερουσαλήμ, όπου είχε συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία εφ' όλης της ύλης.

Θέτοντας το Ιράν πρώτο στη λίστα των γεωπολιτικών αντιπάλων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ο Μπόλτον προσπάθησε να εμφανίσει ως «αποτελεσματική» την πρόσφατη επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν λέγοντας ότι επιφέρουν «σημαντική επίπτωση» στην οικονομία του «και στην ιρανική κοινή γνώμη» (κάνοντας μία έμμεση αναφορά σε πρόσφατες διαδηλώσεις σε διάφορες ιρανικές πόλεις για την ανεργία, τη φτώχεια, τους απλήρωτους μισθούς και τη διαφθορά). Σε άλλο σημείο διαπίστωσε ότι παρά τις κυρώσεις, το Ιράν εξακολουθεί να διευρύνει τις προσπάθειες για αύξηση της γεωπολιτικής του επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, αναφέροντας συγκεκριμένα τη δράση του «σε Ιράκ, Συρία, "Χεζμπολάχ" Λιβάνου, Υεμένη» και αυτά «που απειλεί να κάνει στα Στενά του Ορμούζ». Επαναλαμβάνοντας ανάλογες πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ, ο Μπόλτον κάλεσε τους Ευρωπαίους «εταίρους» να διαλέξουν εάν θα συνεχίσουν να κάνουν μπίζνες με τις ΗΠΑ ή με το Ιράν, τονίζοντας ότι η θέση της Ουάσιγκτον στο συγκεκριμένο ζήτημα «είναι ξεκάθαρη» και ότι θα συνεχίσει να ζητά την άσκηση «υπέρτατης πίεσης στο Ιράν». Ισχυρίστηκε παρ' όλα αυτά ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιλύσουν «ειρηνικά» τις διαφορές με το Ιράν αλλά ότι παράλληλα «προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα».

Απάντηση έμμεσα στις παραπάνω δηλώσεις του Τζ. Μπόλτον έδωσε χτες ο Ιρανός σιίτης ανώτερος ιερωμένος Αχμάντ Χαταμί, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι ΗΠΑ εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ιράν, το τελευταίο θα θέσει στο στόχαστρο επίθεσης συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως το Ισραήλ. Χαρακτήρισε, τέλος, απαράδεκτη την πρόταση Τραμπ για συνομιλίες με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χ. Ροχανί, επειδή απαιτεί ως προϋπόθεση από τη χώρα του να κάνει υποχωρήσεις στο πυραυλικό του πρόγραμμα και να μειώσει την περιφερειακή του επιρροή. «Το τίμημα ενός πολέμου με το Ιράν είναι πολύ υψηλό για την Αμερική. Ξέρουν ότι βλάπτει τη χώρα τους», κατέληξε.

Αναφερόμενος ακόμα ο Μπόλτον στο αμερικανικό δήθεν «ειρηνευτικό» σχέδιο για το Παλαιστινιακό και τη Μέση Ανατολή, είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ισχυρίστηκε ότι έχει σημειωθεί «πολλή πρόοδος» και ότι συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις. Υποστήριξε ότι παρά τις «κρούσεις» Αμερικανών και Ισραηλινών πολιτικών οι ΗΠΑ «επί του παρόντος δεν έχουν μεταβάλει» την πολιτική τους για τα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.

Συνάντηση των συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ - Ρωσίας

Ενα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του στη Γενεύη με τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Νικολάι Πατρούσεφ, ο Μπόλτον εξέφρασε την ελπίδα πως ΗΠΑ και Ρωσία θα καταφέρουν να συνεργαστούν στη Συρία μεταξύ άλλων με στόχο την απομάκρυνση των ιρανικών παραστρατιωτικών και τακτικών δυνάμεων. Εκτόξευσε ωστόσο νέα απειλή για επίθεση σε βάρος της Συρίας εκφράζοντας «ανησυχία» για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ «χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ», η οποία κατοικείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από τζιχαντιστές και άλλους αντικαθεστωτικούς μαζί με τις οικογένειές τους. «Ανησυχούμε σοβαρά για την πιθανή χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ. Θα απαντήσουμε πολύ σθεναρά σε τέτοια περίπτωση. Πρέπει να σκεφθεί (σ.σ. η συριακή κυβέρνηση) πολύ σοβαρά προτού αποφασίσει κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά ο Μπόλτον.

Εκτίμησε ότι η Ρωσία «έχει κολλήσει» στη Συρία και ότι αναζητεί και άλλους να χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον πόλεμο, διαβλέποντας σε αυτό το σημείο «ευκαιρία» για τις ΗΠΑ ώστε να πετύχουν την απομάκρυνση ιρανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος. Ο Μπόλτον υποστήριξε ότι η παρουσία των ΗΠΑ στη Συρία τάχα στηρίζεται σε «αντικειμενικά» κριτήρια, όπως η «καταστροφή του ισλαμικού χαλιφάτου», η εξουδετέρωση της συνεχιζόμενης απειλής της τρομοκρατίας του «Ισλαμικού Κράτους» και η «αντιμετώπιση της παρουσίας ιρανικών πολιτοφυλακών και τακτικών δυνάμεων...».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι κατά τη συνάντηση που είχαν στις 16 Ιούλη στο Ελσίνκι οι Πρόεδροι ΗΠΑ - Ρωσίας, ο Ρώσος ηγέτης, Βλ. Πούτιν, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν μπορεί να αναγκάσει τους Ιρανούς να εγκαταλείψουν τη Συρία και ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και του Ιράν στη Συρία «δεν είναι ακριβώς τα ίδια». Εκτίμησε πάντως πως υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης ΗΠΑ - Ρωσίας για το θέμα και ότι αυτό θα το επιχειρήσει κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Νικολάι Πατρούσεφ, στη Γενεύη. «Θα δούμε τι μπορούμε να συμφωνήσουμε εμείς και οι άλλοι για την επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία. Αλλά η μία προϋπόθεση εκεί είναι η απόσυρση όλων των ιρανικών δυνάμεων πίσω στο Ιράν», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ