Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ
Προειδοποιήσεις σε «ΝΑΤΟικό σύμμαχο»

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ιδιότητα της Τουρκίας ως «συμμάχου στο ΝΑΤΟ» επικαλέστηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, ζητώντας κι αυτός με τη σειρά του την άμεση απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον, η δίωξη του οποίου δεν αποτελεί βέβαια αιτία αλλά μία μόνο από τις αφορμές εκδήλωσης της αμερικανο-τουρκικής διαφοροποίησης συμφερόντων σε μια σειρά από μέτωπα (Συρία, Κούρδοι, σχέσεις με Ρωσία, Ιράν).

Μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Μπόλτον χαρακτήρισε κι αυτός «μεγάλο λάθος» τη συνεχιζόμενη κράτηση του Μπράνσον (που κατηγορείται για συνωμοσία και κατασκοπεία σε βάρος του τουρκικού κράτους) και συνέχισε: «Κάθε μέρα που περνά αυτό το λάθος συνεχίζεται, (ενώ) αυτή η κρίση θα μπορούσε να ξεπεραστεί κατευθείαν αν έκαναν (οι Τούρκοι) το σωστό ως ένας σύμμαχός (μας) στο ΝΑΤΟ, ως μέρος της Δύσης και απελευθέρωναν τον πάστορα Μπράνσον χωρίς προϋποθέσεις...».

Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε ερώτημα για το αν οι ΗΠΑ έχουν πλέον προβληματισμούς για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ο Μπόλτον επιβεβαίωσε ότι η διμερής αντιπαράθεση συνδέεται με βαθιές αντιθέσεις και εξελίσσεται στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών και είπε: «Προς το παρόν δεν είναι αυτό το θέμα. (Τώρα) επικεντρωνόμαστε στον πάστορα Μπράνσον και τους άλλους Αμερικανούς που η τουρκική κυβέρνηση κρατά παράνομα και περιμένουμε αυτό το θέμα να λυθεί».

Μεταξύ άλλων, ο Μπόλτον ρωτήθηκε σχετικά με τις μειωμένες επιδόσεις που χαρακτηρίζουν την τουρκική οικονομία - που βέβαια δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των δασμών των ΗΠΑ αλλά ακολούθησαν μια περίοδο μεγάλων ρυθμών ανάπτυξης και συνδέονται με νομοτέλειες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής - και επέλεξε να σχολιάσει απαξιωτικά τις επενδύσεις που πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα κάνουν κεφάλαια από το Κατάρ. «Θεωρώ ότι αυτά για τα οποία δεσμεύτηκαν (οι Καταριανοί) είναι εντελώς ανεπαρκή για έναν αντίκτυπο (θετικό) στην τουρκική οικονομία...».

Στο μεταξύ, ένας από τους συλληφθέντες (που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι ο 39χρονος Αχμέτ Τσελικτέν και ο 38χρονος Οσμάν Γκιουντάς) για την επίθεση που έγινε στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα τη Δευτέρα, φέρεται να δήλωσε πολύ οργισμένος για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο Τσελικτέν είπε ότι τηλεφώνησε στον Γκιουντάς και αφού ήπιαν και μίλησαν για την «κρίση του δολαρίου, τις απειλές των ΗΠΑ ενάντια στην Τουρκία...» θύμωσαν και «υπό την επήρεια του αλκοόλ αποφασίσαμε να πυροβολήσουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ