Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Διακόπτει σχέσεις με Ταϊβάν με «γκρίνια» από τις ΗΠΑ

Τη διακοπή των σχέσεων με την Ταϊβάν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Ελ Σαλβαδόρ, Σάντσες Σεράν, και ταυτόχρονα την έναρξη σχέσεων με την Κίνα στο πλαίσιο της υιοθέτησης της πολιτικής της «μίας Κίνας» και επιλέγοντας τη σχέση με τους κινεζικούς ομίλους δήθεν προς όφελος του λαού, στην πραγματικότητα της ντόπιας πλουτοκρατίας. Εξηγώντας την αλλαγή ο πρόεδρος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Κίνα είναι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο με σταθερή ανάπτυξη, και η πρόοδος σε πολλούς τομείς τής επιτρέπει να τοποθετείται στις πιο επιτυχημένες χώρες». Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μαζί της «θα δημιουργήσουν σημαντικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας». Πρόσθεσε ότι «η Κίνα είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος όλης της χώρας, της οποίας η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας».

Ακόμα ανέφερε ότι η χώρα του συγκαταλέγεται στις 177 χώρες - μέλη του ΟΗΕ που στηρίζουν την υπ' αρ. 2758 Απόφαση του οργανισμού, που αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας μόνο Κίνας. Στο Πεκίνο ταξίδεψε ο υπουργός Εξωτερικών του Ελ Σαλβαδόρ, Κάρλος Καστανιέδα, όπου με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν με το οποίο αποκαθίστανται οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει τη συνεργασία σε μια σειρά τομείς ενώ ανακοινώθηκε ότι οι υπότροφοι φοιτητές από το Σαλβαδόρ στην Ταϊβάν θα μεταφερθούν σύντομα στην Κίνα.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Σαλβαδόρ προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης. Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «παρόλο που αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε χώρας να καθορίζει τις διπλωματικές της σχέσεις, είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση αυτή και θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με το Ελ Σαλβαδόρ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι το Σαλβαδόρ ζητούσε από την Ταϊπέι χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός λιμανιού που η κυβέρνησή του θεωρούσε «απρόσφορη» και εμμέσως ισχυρίστηκε ότι η Κίνα αποσπά συμμάχους προσφέροντας γενναιόδωρα πακέτα οικονομικής βοήθειας.

Το νησί της Ταϊβάν μετά την κινεζική επανάσταση το 1949 έχει καθεστώς αυτονομίας με στήριξη των ΗΠΑ και συμμάχων αλλά δεν έχει ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ