Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενδοαστικές κόντρες με αφορμή καταδίκες πρώην συνεργατών του Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η καταδίκη των δύο πρώην στενών συμβούλων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, από αμερικανικά δικαστήρια, του προσωπικού δικηγόρου του Μάικλ Κοέν και του επικεφαλής του προεκλογικού του επιτελείου, Πολ Μάναφορτ, για σοβαρά ποινικά αδικήματα (τραπεζικές απάτες, φοροδιαφυγές και παράβαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών κ.ά.) τροφοδοτεί τις ενδοαστικές κόντρες Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών με φόντο τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον 52χρονο Κοέν επισύρουν ποινές που αθροιστικά φθάνουν τα 65 χρόνια κάθειρξη, ενώ ο 69χρονος Μάναφορτ είναι αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 80 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζήτησαν από τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους τους να καθυστερήσουν την επιβεβαίωση διορισμού του συντηρητικού νέου δικαστή Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά την προβλεπόμενη ακρόαση στο Κογκρέσο, εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις που αναμένονται μετά την καταδίκη των Κοέν και Μάναφορτ μπορεί να «αλλάξουν το παιχνίδι». Οι ίδιοι δεν απέκλεισαν πως μπορεί, μελλοντικά, να ανοίξει ακόμη και ο δρόμος για παραπομπή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης από το αξίωμά του αν συνδεθεί με συναλλαγές με τη Ρωσία την προεκλογική περίοδο, κάτι που μπορεί να προκύψει από στοιχεία του Κοέν. Πάντως, αυτός είναι πλέον εχθρός του Τραμπ, που στο προσφιλές του διαδίκτυο σκωπτικά σχολίασε: «Εάν κάποιος αναζητά έναν καλό δικηγόρο, θα σας πρότεινα να μην ζητήσετε τις υπηρεσίες του Μάικλ Κοέν», και συμπλήρωσε: «Αισθάνομαι πολύ άσχημα για τον Πολ Μάναφορτ και την υπέροχη οικογένειά του. Η "Δικαιοσύνη" πήρε μια υπόθεση 12 ετών, μεταξύ άλλων, και τον πίεσε τρομακτικά. Σε αντίθεση με τον Μάικλ Κοέν, δεν "έσπασε" ούτε επινόησε ιστορίες προκειμένου να πετύχει μια συμφωνία. Σεβασμός για έναν θαρραλέο άνδρα».

Διαφοροποιημένη στάση διατηρεί έως τώρα η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, η οποία δήλωσε ότι προτιμά να εξασφαλιστεί, μετά τις εκλογές του Νοέμβρη, πως «θα ολοκληρώσει το έργο του» ο ανεξάρτητος ανακριτής του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ.

Αρκετοί Αμερικανοί και ξένοι αναλυτές εκτιμούν πάντως πως μετά από τις καταδίκες των Κοέν και Μάναφορτ «σφίγγει» ο κλοιός γύρω από τον Πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος προς το παρόν δεν πτοείται επιμένοντας πως έχει εξαπολυθεί εναντίον του και της κυβέρνησής του «κυνήγι μαγισσών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ