Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Πρωτοστατούν στην οργάνωση της απεργίας των ναυτεργατών

Δυναμώνει η προσπάθεια υπονόμευσης της απεργιακής κινητοποίησης από την πλειοψηφία της ΠΝΟ, σε ανοιχτή γραμμή με εφοπλιστές - κυβέρνηση

Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών
Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών
Τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη απεργούν οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των όρων εργασίας.

Τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας συνεχίζουν να δίνουν με αποφασιστικότητα τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών, ενώ καλούν σε αλληλεγγύη τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες των νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες έγινε από τα τρία σωματεία μαζική οργανωτική σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, με τη συμμετοχή ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων. Στην εισηγητική ομιλία, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θανάσης Ευαγγελάκης επισήμανε ότι για τους ναυτεργάτες «το "τέλος των μνημονίων" καταγράφεται με ένταση της επιθετικότητας των εφοπλιστών, που αρνούνται την ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, επιδιώκουν την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ και της Ασφάλισης, θέλουν τη διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, να καθορίζουν τις οργανικές συνθέσεις με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα».

Αναδεικνύοντας ότι η απεργία αυτή αφορά τους εργαζόμενους στα νησιά και όχι μόνο, τόνισε ότι τα ζητούμενα των εφοπλιστών σημαίνουν «επιδείνωση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου σε βάρος των ναυτεργατών, του εργαζόμενου λαού, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών, σημείωσε, είναι και οι πρόσφατοι δύο θάνατοι ναυτεργατών στα επιβατηγά πλοία «Πρέβελης» και «Cruise Europa», αλλά και η σωρεία ζημιών και καθυστερήσεων από την υποσυντήρηση των πλοίων. Προειδοποίησε επίσης για το ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στη διοίκηση της ΠΝΟ, με επικεφαλής τον γενικό της γραμματέα Γ. Χαλά, αλλά και τον Αντ. Νταλακογιώργο, πρόεδρο της Ενωσης Ναυτών, και την ομάδα του, που είναι σε ανοιχτή γραμμή με εφοπλιστές και υπουργείο Ναυτιλίας, υπονομεύοντας την οργάνωση του αγώνα.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η οργανωτική σύσκεψη για την απεργία, οι εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές είχαν συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας με τον υπουργό και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Μάλιστα, προγραμμάτισαν για σήμερα στις 9.30 το πρωί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, Μ. Σακέλης.

Με βάση αυτήν την εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ σε δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» επισήμανε ότι «μπροστά στην αγωνιστική στάση των ναυτεργατών για την οργάνωση της απεργίας, εφοπλιστές, υπουργείο και εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, στο παρασκήνιο της τριμερούς συνεργασίας, επιδιώκουν την υπονόμευση της απεργιακής κινητοποίησης.

Τα μηνύματα που έρχονται από τα καράβια είναι η οργάνωση του αγώνα. Εμείς καλούμε τους ναυτεργάτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης και της περιφρούρησης της απεργίας, αλλά και συνολικά την ανάπτυξη των αγώνων, απομονώνοντας αυτές τις δυνάμεις, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών, κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να βγουν στο προσκήνιο οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ