Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Στρατιωτικά γυμνάσια σε Ν/Α Ασία και Ινδικό

Με στόχο την «ενεργό συμβολή στη σταθερότητα» της περιοχής

ΤΟΚΙΟ.--

Πολυήμερη αποστολή σε Νοτιοανατολική Ασία και Ινδικό Ωκεανό ξεκίνησε το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) της Ιαπωνίας στις 26 Αυγούστου, με τη συμμετοχή μερικών από τα σημαντικότερα πολεμικά πλοία της χώρας, όπως το «Kaga», που έχει πάρει το όνομά του από το αεροπλανοφόρο του αυτοκρατορικού ιαπωνικού ΠΝ το οποίο βυθίστηκε το 1942.

Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει δύο μήνες και είναι ενδεικτική του αυξανόμενου ενδιαφέροντος και της Ιαπωνίας για όλο και μεγαλύτερες ζώνες στις κρίσιμες γεωστρατηγικά περιοχές Ειρηνικού και Ινδικού.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων (JMSDF), «ο σκοπός της ανάπτυξης (της αποστολής) είναι να ενισχυθεί η επιχειρησιακή μας ικανότητα και να προωθηθεί η συνεργασία και η δια-επιχειρησιακή λειτουργία με τις πολεμικές ναυτικές δυνάμεις των εταίρων μας».

Οι JMSDF - τονίζεται - «αναζητούν ενεργό συμβολή στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού και την εμβάθυνση και ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης με τις χώρες στην περιοχή».

Τα σχετικά ασιατικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το «Kaga» αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πλοίο του ιαπωνικού ΠΝ και ένα από τα σημαντικότερα αντιτορπιλικά. Κατατάσσεται στην κατηγορία των αμφίβιων πλοίων επίθεσης που μπορούν να μεταφέρουν ελικόπτερα και είναι σχεδιασμένο για τη μεταφορά πεζοναυτών σε περίπτωση επίθεσης σε μακρινή τοποθεσία.

Θυμίζουμε ότι το Τόκιο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί μια σειρά από σημαντικές τροποποιήσεις και στο Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου να αρθούν και τυπικοί περιορισμοί που είχαν τεθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη δράση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας εκτός συνόρων. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η χώρα σχεδιάζει με μεγαλύτερες φιλοδοξίες τα στρατιωτικά της γυμνάσια, την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με άλλες δυνάμεις (όχι μόνο παραδοσιακούς «εταίρους», όπως οι ΗΠΑ, αλλά και χώρες όπως η Ινδία), καθώς και τη συμμετοχή της σε «ειρηνευτικές αποστολές», προκάλυμμα δηλαδή πολυεπίπεδης ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε διάφορα σημεία του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ